Tako razmišljaju svetski šampioni – Ivana Vuleta o tragediji u OOŠ Vladislav Ribnikar, 3.5.2023.

23. August 2023.
Trećeg maja je Ivana Španović Vuleta, po vesti objavljenoj na portalu Telegraf čiji je vlasnik Veselin Jevrosimović predsednik Srpskog atletskog saveza objavila stav o masovnom ubistvu.
Ivana Španović (2017)
Ivana Španović (2017). Foto: Adrian Royle/CC 4.0/Wikimedia Commons

Ova izjava objavljena na Instagram profilu Ivane Španović tada, kao da je prošla „ispod radara“. Podsetila me na odgovor Mate Parlova na pitanje da li je nacionalista: Ne mogu biti nacionalista,  ja sam prvak sveta.

„Tragedija u školi Vladislav Ribnikar liči na nešto što smo, do sada, zamišljali da se dešava samo u Americi. Međutim, decenije državne i medijske promocije kriminalaca, mafijaša, rijaliti monstruma, šunda, nasilja i dekadencije bolesnih vrednosti i nebrige o čoveku dovele su do konačnog poraza srpskog društva. Moje iskreno saučešće porodicama žrtava, ranjenima od srca želim što brži oporavak.

– U danima pred nama će morbidni urednici tabloidnog smeća analizirati svaki detalj iz života napadača, deteta kojem niko nije pomogao dok je tragedija još mogla da se spreči. Hoće li neko pomoći bolesnom društvu pre nego što i kod nas scene policijskih kordona i uplakane dece oko škola postanu svakodnevica kao i u SAD? Ili ćemo se ponovo baviti posledicama umesto lečenja uzoraka koji su izazvali krah kompletnog sistema u kojem živimo?“

Ovo upozorenje nije imalo nikakav efekat, i danas više od 100 dana od masovnog ubistva, roditelji ubijene dece, morali su da prođu kroz sistemsku svakodnevnu viktimizaciju, da bi morali da pošalju i javni apel medijima.

Click