Skinuta spomen-ploča Tomi Buzovu

27. February 2023.
Pre mesec dana neko je skinuo spomen-ploču posvećenu Tomi Buzovu koju je na zgradi na Novom Beogradu u kojoj je Buzov živeo - 2016. otkrio Aleksandar Šapić, tadašnji predsednik Opštine Novi Beograd.
1677172238918
Foto: Marko Rupena/Vreme

Piše: Robert Čoban

Tomo Buzov ubijen je 27. februara 1993, u jednom od najjezivijih zločina iz jugoslovenskih ratova. U mestu Štrpce kod Višegrada, na deonici pruge koja prolazi kroz Bosnu, iz voza Beograd–Bar, izvedeno je dvadeset putnika koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu. Svi osim dvojice bili su bošnjačke nacionalnosti, građani Srbije i Crne Gore iz Prijepolja, Bijelog Polja i Bara.

Buzov, oficir JNA u penziji koji je išao u posetu sinu Darku koji je bio u vojsci u Podgorici, jedini od svih putnika pokušao je da spreči izvođenje Bošnjaka iz voza. Završio je kao i oni: posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Nakon što sam pročitao razgovor Dejana Anastasijevića u nedeljniku “Vreme” sa Tominom udovicom Koviljkom, predložio sam Aleksandru Šapiću da postavi spomen-ploču posvećenu Tomi Buzovu na zgradu u Ulici Milutina Milankovića 42. Za manje od mesec dana Šapić je tu ideju realizovao i otkrio ploču u prisustvu Tominog i Koviljkinog unuka i Darkovog sina, Tome Buzova mlađeg.

U ponedeljak 27. februara će biti 30. godišnjica zločina u Štrpcima a ploču koje je podsećala na herojski čin Tome Buzova koji ga je koštao života – neko je skinuo!

Click