Proglašeni najbolji radovi na konkursu “Dragan Janjić”

28. September 2022.
Na konkursu za nagradu “Dragan Janjić” na temu medijske pismenosti proglašene su tri nagrade, saopštili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta.
Dragan-Janjic-pqxhpo074d6ghpxf0tuo7x3d9utsw1mf23rr6t1x7o
Dragan Janjić. Foto: Medija centar Beograd

Izvor: NUNS

Ana Mirković je nagrađena za rad „Korelacija između koeficijenta digitalne i medijske pismenosti i veština koje su osnov savremenog građanskog društva“. Rad na način prijemčiv za širu javnost ukazuje na vezu između medijske pismenosti i važnih građanskih veština kao što su empatija, tolerancija, odnos prema sebi i procena sopstvenih kompetencija”, navodi se u obrazloženju žirija, uz napomenu da rad predstavlja  “značajan doprinos informalnom obrazovanju koje je često zanemareno”.

Studentkinje Dragana Jovanović Kristina Šustić  dobile su nagradu za rad “Kako sagovornici i institucije tretiraju studente novinarstva”. Rad pokazuje jasnu vezu sa medijskom pismenošću “otvarajući pitanja koja se ne odnose samo na informativnu pismenosti, već i na medijske slobode, kapacitete i ograničenja medijskog sistema”, navodi se u obrazloženju žirija.

Ove dve nagrade dodeljene su u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Nastavnik Vladislav Stojčić za rad “Korak ispred veštačke inteligencije – A Step Ahead Of AI” koji, po oceni žirija, “predstavlja hrabar, original i koristan iskorak u sistemu formalnog obrazovanja”, lauerat je specijalne nagarde koju dodeljuje agencija Beta.

Nagrade laureatima biće dodeljene u četvrtak 29. septembra u 18 časova na svečanosti u Dorćol placu.

Na konkurs za nagradu “Dragan Janjić” stiglo je ukupno 17 radova,  a prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović, Fakultet političkih nauka, dr Saša Mirković, Fakultet za medije i komunilacije i Zlata Kureš, izvršna direktorka agencije Beta.

Nagradu “Dragana Janjić”, koja se dodeljuje po prvi put, ustanovili su Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije u znak sećanja na jednog od osnivača agencije Beta i NUNS-a. Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva, etičke standarde i unapređenje medijske scene.

Click