Poziv građanima da onlajn peticijom podrže zaštitu pčela

28. December 2019.
I pored činjenice da su pčele odgovorne za oprašivanje 80% biljaka koje se koriste u ishrani, čak 59 gradova i opština tretira komarce i krpelje direktno iz aviona i sa zemlje, dok njih 11 zaprašuje isključivo iz vazduha.
eric-ward-qFAEHxevxVE-unsplash
Ilustracija. Foto: Eric Ward / Unsplash

Pčele godišnje podižu prinose u srpskoj poljoprivredi za 226 miliona evra ili 556 evra po košnici, navodi se u zvaničnoj proceni Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). I pored činjenice da su pčele zaslužne za oprašivanje 80% biljaka koje se koriste u ishrani, čak 59 gradova i opština direktno ugrožava njihov opstanak jer tretira komarce i krpelje i iz aviona i sa zemlje, dok njih 11 zaprašuje isključivo iz vazduha što je najlošiji način jer zahteva upotrebu veće količine pesticida.

To pokazuje istraživanje Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), nastalo u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, a uz podršku USAID-a.

Radi napuštanja ove štetne prakse i edukacije poljoprivrednika o pravilnoj upotrebi pesticida, početkom decembra je pokrenuta inicijativa potpisivanja Deklaracije o zaštiti pčela. Potpisivanjem deklaracije lokalne samouprave pokazuju da prepoznaju probleme sa kojim se suočava više od 20.000 pčelara. Od potpisnika se očekuje uvođenje mera za zaštitu pčela na lokalnom nivou.

SPOS i NALED su pokrenuli i onlajn peticiju za sve građane koji žele da podrže borbu za očuvanje pčela.

– Onlajn peticija je pokazatelj koliko je pitanje zaštite pčela važno za građane. Pozivamo sve da nam se pridruže, kako bismo sprečili da pčele u Srbiji postanu ugrožena vrsta. Postoje gradovi u kojima je zabeleženo tretiranje komarca iz vazduha i do 20 puta godišnje, čak i u novembru kada komaraca nema, samo da bi se potrošile nabavljene količine pesticida – ističe predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

On navodi da će SPOS potpisnicima slati predloge za bolje koordinisanje aktivnosti sa poljoprivrednicima i aktivno pratiti njihovu primenu. U izradi je mapa opština koje su odustale od tretiranja komaraca i krpelja iz vazduha i onih koje i dalje primenjuju tu štetnu praksu. Karta će u digitalnom formatu biti dostupna na sajtovima www.jpd.rs i SPOS-a.

Među prvim potpisnicima deklaracije našlo se 20 vojvođanskih gradova i opština – Novi Kneževac, Bačka Topola, Čoka, Sombor, Alibunar, Bački Petrovac, Šid, Mali Iđoš, Bačka Palanka, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Pećinci, Senta, Vrbas, Kula, Irig, Subotica i Ada, Srbobran i Žitište. Potpisivanje će biti nastavljeno i sa lokalnim samoupravama iz drugih krajeva Srbije.

Onlajn peticiju Zaštita pčela u Srbiji možete potpisati OVDE.

Izvor: NALED.

Click