Oslikavanje murala u Subotici

13. May 2021.
Pozivamo vas da u subotu ili nedelju (15. ili 16. maja od 10 do 18 časova) medijski ispratite oslikavanje murala na zidu Politehničke škole u Subotici (Maksima Gorkog br. 38).
daniel-clay-enbQhSLA4FY-unsplash
Ilustracija. Foto: Daniel Clay / Unsplash

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta „Oslikaj promenu“ koji je okupio učenike i učenice treće i četvrte godine Politehničke škole, a koji su prethodno pohađali radionice pripreme murala sa idejom da uz stručno vođenje mentora proizvedu poruku koju žele da oslikaju i na taj način se obrate svim sugrađanima i prolaznicima.

U toku dvodnevnih radionica koje su održane 24. i 25. aprila polaznici su uz podršku mentora definisali jedan od najistaknutijih problema sa kojima se oni kao mladi susreću. Akcenat razgovora bio je na međugeneracijskom nerazumevanju koje počiva na mišljenju starijih da je uspeh u životu ono što bi trebalo da donese finansijsku dobit, dok mladi misle da takav stav ograničava kreativnost i slobodu. Kako bi se podigla svest o ovom problemu, na zidu Politehničke škole, đaci će uz podršku lokalnih umetnika Marka Stankovića i Dejana Stojšića oslikati mural sa porukom „Stav u izgradnji“.

Umetnici, učenici i organizatori projekta biće dostupni za davanje izjava u toku procesa izrade murala 15. i 16. maja od 10 do 18 časova.

Projekat “Paint The Change“(“Oslikaj promenu“) je međunarodnog karaktera i  izvodi se u Beogradu, Vranju, Subotici, Atini i Londonu, uz podršku Evropske unije (kroz program Kreativna Evropa), Ministarstva kulture i informisanja RS i Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.  Detaljnije informacije o projektu možete pronaći ovde.

Click