Održan ANEM-ov trening za unapređenje bezbednosti novinara u Kragujevcu

5. June 2024.
Trening za unapređenje bezbednosti novinara koji organizuje Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) održan je danas u prostorijama Biznis inovacionog centra u Kragujevcu za sve zainteresovane novinare i medijske radnike u ovom gradu. Obuci su, između ostalih, prisustvovali novinari Glasa Šumadije, Bete, TV N1 i Radio – televizije Kragujevac. 
Trening za novinare u Kragujevcu_foto 2
Foto: ANEM

Izvor: Saopštenje ANEM

Cilj organizatora, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, je da putem ovakvih treninga  konstantno unapređuje preventivnu zaštitu i pomaže što sadržajnijoj komunikaciji medijskih radnika i predstavnika organa zaduženih za njihovu zaštitu. Treninzi za unapređenje bezbednosti daju dodatni doprinos izgradnji sigurnijeg okruženja za novinare i novinarke koji svoj posao treba da obavljaju posvećeno, profesionalno, nepristrasno i bez straha za sopstvenu bezbednost.  

Do sada su, pre Kragujevca, a u sklopu projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara”, koji finansijski podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, treninzi održani u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Čačku, Šapcu, Vranju, Zaječaru i Požarevcu. Kroz ovu obuku za bezbedno izveštavanje prošlo je više od 200 novinara, urednika, medijskih radnika i studenata novinarstva. Predavač na svim treninzima bio je novinar, urednik i nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije  Branko Čečen.  

 

Branko Čečen. Foto: ANEM

Izraženo interesovanje za kragujevački trening dodatno je podstaknuto skorašnjim  napadima na novinare u Beogradu i Novom Sadu. Na osnovu primera iz lokalne sredine, Branko Čečen je učesnike i učesnice treninga detaljno uputio u strategije za prevenciju nasilja kao i načine na koje se novinari i novinarke mogu zaštititi i tražiti pomoć. 

ANEM će i ubuduće nastaviti sa aktivnostima na ovom polju sa nadom da je napredak moguć pod uslovom da postoji iskrena saradnju svih relevantnih aktera u obezbeđivanju realnih preduslova za unapređenje bezbednosti profesionalnih novinara i novinarki u našoj zemlji.

Detaljnije informacije o zaštiti bezbednosti novinara dostupne su na sajtu bezbedninovinari.rs

Prijavljivanje pretnji i napada na novinare moguće je obaviti putem direktne besplatne sigurne linije pozivom na broj 0800 100 115 koji je aktivan 24 sata, 7 dana u nedelji. 

 

Click