NVO: Hapšenje aktivistkinja i svrstavanje na stranu ratnih zločinaca pokazuje opredeljenje vlasti

9. November 2021.
Grupa nevladinih organizacija okupljenih oko Platforme Tri slobode osudile su današnje privodjenje aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su jajima gađale mural sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića u centru Beograda.
Serbia War Crimes Mural
Aktivistkinja Aida Corović privedena je pošto je jajima gađala mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda. Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

NVO su u saopštenju ocenile da hapšenje aktivistkinja i “svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji”.

Organizacije su podsetile da je MUP ranije zabranio za danas najavljeni skup Inicijative mladih za ljudska prava, ali i eventualne kontraskupove, navodeći u obrazloženju te odluke da je “mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava”.

“Umesto toga, večeras u Beogradu svedočimo brutalnoj demonstraciji sile nad mirovnim aktivistkinjama od strane neuniformisanih lica, a u svrhu odbrane ratnohuškačke politike”, stoji u saopštenju NVO koje su zatražile obustavljanje svih postupaka protiv aktivistkinja.

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Među potpisnicima saopštenja su Gradjanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa za socijalna i ekonomska prava – A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fondacija Slavko Ćuruvija, Fondacija Helsinški odbor za ljudska prava Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija.

Privodjenje aktivistkinja osudili su i Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Srbija u pokretu, CRTA, Naša zadužbina, Catalyst Balkans, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Transparentnost Srbija.

Click