Novosadska novinarska škola – Apel rukovodstvu RTV-a da ne ukida Omladinski radio

11. February 2024.
Novosadska novinarska škola javno apeluje na rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine i njenog direktora Gorana Karadžića da ne ukida svoj onlajn radio za mlade, O radio, nego da dodatno uloži u njegovo još bolje funkcionisanje. Svojim radom Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog, ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih.
download (4) (1)

Izvor: Saopštenje za javnost Novosadske novinarske škole

Istraživanja Novosadske novinarske škole pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta, zbog čega je postojanje O radija naročito dragoceno i treba da se razvija. Ovakav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu.

Redakciju O radija čine mladi i iskusni profesionalci čiji rad su prepoznale mnoge domaće i međunarodne medijske organizacije. Novosadska novinarska škola je do sada dva puta dodelila svoje godišnje nagrade za najbolje mlade novinare i novinarke – Marina Kovačev, novinarkama redakcije O radija. U svakom ciklusu novinari Omladinskog radija su se izdvajali u izveštavanju o aktuelnim temama, koje ne podleže trendovima i pritiscima i kreira sadržaj u duhu profesionalnog, objektivnog i kreativnog novinarstva. 

Program Omladinskog radija karakteriše moderan pristup temama koje su važne ne samo za mlade već i celokupno društvo u Srbiji, potpuno i nepristrasno profesionalno informisanje, poštovanje i predstavljanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrednosti, poštovanje i podsticanje pluralizma ideja u ostvarivanju javnog interesa. Krovna organizacija mladih Srbije u svom izveštaju „Mladi u medijskom ogledalu 2022“ ocenila je O radio kao mediji koji se analitički i edukativno bavi temom aktivizma i mentalnog zdravlja, i izdvojila ga kao najsveobuhvatniji od svih analiziranih omladinskih medija, kada su u pitanju ekološke teme.

Ukidanje ovakvog programa pokrajinskog javnog servisa, koji se po svemu navedenom pozitivno izdvaja, predstavljalo bi grubo kršenje medijskih sloboda, ali bi bilo i pokazatelj da rukovodstvo RTV-a ne želi profesionalno i objektivno da edukuje, informiše i zabavlja mlade u Srbiji. 

Zaposleni redakcije O radija o ovom planu generalnog direktora saznali su iz drugih medija jer im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio ovakvu odluku. 

Novosadska novinarska škola će ovaj apel proslediti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama koji rade na unapređenju slobode medija u Srbiji.

Click