„Neprijatno mi je u kameru da gledam od ovih pitanja“: Kako se na suđenjima tretiraju žrtve seksualnog nasilja (VIDEO)

24. May 2024.
Hajde da nam bude važno kako se na suđenjima tretiraju žrtve seksualnog nasilja. To nam poslednja dva dana govore javne ličnosti u kampanji 1236 dana, čiji naziv govori koliko već traje suđenje Miroslavu Aleksiću, vlasniku škole glume, optuženom za silovanja polaznica. Žrtve ne samo da dugo čekaju pravdu, nego su bile izložene i ponižavanju kroz ispitivanje Aleksićevog advokata, iako se do pravde može i bez toga.
Blank-6-Grids-Collage-1280x1280
Foto: Snimak ekrana Instagram stranice 1236

Izvor: N1

Zamislite da vam neko ovo:

„Jeste li zatvorili usta kada je on vašu glavu privukao svom polnom organu?“, koje je u kampanji pročitala pevačica Seka Aleksić.

Ili ovo pitanje…

„Kada je on penetrirao jezikom u vašu vaginu da li je to bilo dodirivanje usnama ili lizanje jezikom?“, koje je u kampanji pročitala TV voditeljka Una Senić.

…postavi pred prijateljima, kolegama, novinarima. Potpunim strancima. U punoj sudnici.

Kako biste se tada osećali?

„Neprijatno mi je u kameru da gledam od ovih pitanja“, rekao je atletičar Mihail Dudaš, u spotu za kampanju „1236 dana“.

Advokatu Zoranu Jakovljeviću nije bilo neprijatno da ih postavi glumici Mileni Radulović kada je svedočila protiv Miroslava Aleksića. Jer, bila su, kaže advokat, ključna.

„I koja u potpunosti devastiraju i čine obesmišljenim sve tvrdnje optužnice Višeg tužilaštva u Beogradu“, rekao je Jakovljević 19. septembra prošle godine.

Mi pitanja iz sudnice nismo objavljivali, jer žrtve ponižavaju. Ali, našla su se u jednoj kampanji, a poruka je, misli psihološkinja Autonomnog ženskog centra:

„Tako ne treba, tako ne sme da bude, nećemo da budemo društvo kome je svejedno da nam se advokati, pa ako hoćete i tužioci i policajci i sudije i bilo koji profesionalac odnosi prema žrtvi na taj način“, kaže Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Nakon ovog videa sledeći korak bi bio poručiti i nekim drugim devojkama, koje nisu poznate glumice, da i one znaju da nisu same, misli jedna od učesnica kampanje.

„Da mi znamo da imamo i sistemski podršku i da će zaista nešto da se promeni u svemu tome. Da devojke konačno budu hrabre znajući da će imati podršku sistema“, kaže učesnica u kampanji TV voditeljka Una Senić.

Možda bi i bile hrabre kada bi ispitivanje žrtava drugačije izgledalo.

„Mogli bi da ih ispituju psiholozi, onda oni čuju pitanje tužioca ili advokata, koje žrtva ne čuje, i onda ga ona zapravo postavlja. Kada sudija zabrani to pitanje, žrtva ga neće čuti, znači mi možemo takve stvari da radimo“, kaže Ignjatović.

 

Možemo. Potrebno je samo da sve u ovom procesu obučimo za to i tehnički opremimo sudske prostorije, objašnjava Ignjatović.

Kada se to promeni, dodaje ona, tek tada će poruka žrtvama biti – ima smisla da prijavite nasilje.

 

Tekst je prenet sa portala N1.

Click