Nastavlja se uređenje Spomen područja Danica (VIDEO)

3. February 2024.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u Koprivnici je obilježen u spomen parku Danica. Bio je to prvi ustaški logor u NDH, odakle su tisuće Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista poslane u smrt u Jadovno i Jasenovac. Gradonačelnik Mišel Jakšić upozorio je na opasno širenje nesnošljivosti u svijetu i u Hrvatskoj. 
Danica
Spomen područje Danica. Foto: Snimak ekrana youtube kanala VIDA info

Izvor: VIDA info

“Vidimo da je kotač povijesti opet krenuo u krivom smjeru. Vidimo koliko imamo ratnih zona diljem svijeta. Vidimo kakvi politički pokreti nastaju u zemljama za koje smo prije deset godina razmišljali da su za nas po svaćaju demokracije i parlamentarizma ohoho iznad nas, od Amerike i Njemačke, da sad ne nabrajam dalje”, istako je Jakšić.

“Važno je preneti mladim generacijama da u modernoj demokratskoj Hrvatskoj, isto tako i u EU, ali i u svijetu, nema mjesta mržnji i prema spolu i prema nacionalnoj pripadnosti, rasi ili seksualnoj orijentaciji. Isto tako je važno ponoviti poruku “neponovilo nikad više”, rekao je Ratimir Ljubić, koprivničko-križevački dožupan.

U Spomen parku uređen je novi postav sa izložbom od Danice do Jasenovca.

“Mi smo sada dobili iz Jasenovca neke panoe što se tu se može vidjeti. Tu je sada po prvi puta otvoren muzej o tom stradanju i sad smo i tome svjedočimo kao nekom otvorenju, što je nam jako drago”, Branko Dulikravić, županijsko vjeće srpske manjine.

Iz Gradskoig muzeja kažu da je izložba prvi korak prema uređenju kompleksnog prostora nekadašnjeg logora.

“Sve nam to govori da je prvi koncentracijski logor, odnosno danas Spomen područje Danica, najcrnija točka u višestoljetnoj povijesti grada Koprivnice”, ističe kustos Dražen Ernečić.

Izložba donosi mnogobrojne portrete logoraša Danice. Najmlađi je imao dvije, a najstariji 89 godina. Među njima je i brat mojeg djeda Armando Paparella.

 

Click