Nastavak politike cenzure: Lani Bastašić u Austriji otkazan poziv na književni festival

1. February 2024.
Nakon što je raskinula saradnju sa nemačkom izdavačkom kućom „S. Fišer“ osuđujući cenzuru propalestinskih glasova u Nemačkoj, jugoslovenskoj književnici Lani Bastašić otkazano ranije gostovanje na književnom festivalu u Salzburgu.
lana bastasic
Lana Bastašić. Foto: Snimak ekrana/Jelena/Razgovor o romanu "Uhvati zeca" Lane Bastašić / 22. maj 2019 / Bulevar Books

Piše: V.K.

“Danas sam obaveštena da su moj boravak i događaj otkazali Literaturfest Salzburg i Literaturhaus NÖ, koji su potvrđeni 20. januara ove godine. Ovo nisu festivali na koje sam se sama prijavila, već na koje sam pozvana“, navela je Lana Bastašić na svom Instagram profilu.

Ovo otkazivanje i cenzurisanje programa desilo se nakon što je književnica raskinula saradnju sa čuvenom nemačkom izdavačkom kućom „S. Fišer“ kritikujući njihov politički stav o sukobu u pojasu Gaze. Autorka nagrađivanog romana „Uhvati zeca“ koji je osvojio i nagradu EU za najbolji roman, ima dva prevoda objavljena kod ovog izdavača, a u pripremi je bio treći.

Organizatori pomenutih festivala su se u pismu zahvalili književnici na njenom „interesu za gostovanje i čitanje u maju 2024.“ i dodali da su kao i mnogi drugi, „pomno pratili“ raspravu oko njene odluke da napusti izdavačku kuću „S. Fischer“ nakon čega su se i sami uključili u intenzivne rasprave o tome tokom proteklih nekoliko dana i doneli odluku da povuku svoj poziv koji su joj nekoliko meseci ranije uputili:

„Vaš boravak u Literaturhaus NÖ i sudelovanje na Književnom festivalu u Salzburgu neizbežno bi značilo pozicioniranje s naše strane koje ne želimo i koje je u suprotnosti s našom ulogom“, objasili su ispred organizacionog tima, Jozef Kiršner, Ana Wajdenholcer i Mihael Stiler.

„Neka takođe bude jasno da se radi o otkazivanju gostovanja  i događaja koji smo prethodno dogovorili, isključivo na osnovu moje odluke da napustim izdavača. Moje je političko i ljudsko mišljenje da decu ne treba bombardovati i da bi nemačke institucije kulture trebalo bolje da znaju kada je u pitanju genocid“, napisala je.

„Znajte i da ste se sada dodali na dugu i neslavnu listu kulturnih institucija koje otkazuju umetnicima koji odbijaju da ćute kad svet vrišti“, dodala je.

U svom odgovoru, Bastašić koja je i sama proživela ratne traume tokom devedesetih godina na jugoslovenskom prostoru, i koja se u svom književnom radi bavi kompleksnim temama rata i posledicama koje rat ima na decu, objasnila je da za nju književnost pre svega znači „nepokolebljiva ljubav prema čoveku i svetost ljudskog života“.

„Ne bih želela da budem deo još jedne institucije koja ne samo da otkazuje umetnicima zbog njihovog aktivizma, već izgleda misli da su ćutanje i cenzura pravi odgovor na genocid.“

U svojoj poslednjoj objavi, Bastašić je zamolila novinare i javnost za razumevanje u svojoj odluci da ne daje intervjue povodom ove teme, budući da smatra pogrešnim da se pažnja usmerava na belu ženu i da se oko nje gradi narativ žrtve.

„Treba se odmaći od koncepta ’herojskih individua’ i dati vidljivost neprivilegovanim zajednicama“, poručila je i obavestila da je rekla sve što je imala na ovu temu.

Podsetimo, odluka književnice o raskidanju saradnje sa nemačkom izdavačkom kućom došla je nedelju dana nakon pokretanja peticije kojom se poziva na bojkot nemačkih kulturnih institucija koje se finansiraju javnim novcem zbog, kako su mediji izvestili, njihove politike koja guši slobodu izražavanja, posebno izražavanja solidarnosti sa Palestinom.

Peticija koju su inicirali anonimni organizatori pod nazivom „Strike Germany“ predstavlja odgovor na kontinuirani brutalni napad Izraela na Gazu u kojem je od 7. oktobra ubijeno više od 24.000 Palestinaca/ki, od kojih je skoro 10.000 dece.

 

Članak je prenet sa portala Mašina.

Click