MUP i tužilaštvo da nepristrasno istraže ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju

24. May 2023.
Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zahteva od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da utvrdi odgovornost Verice Letić, direktorke OŠ „Đura Jakšić“ u Kaću zbog učešća osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića na javnom času, koji je ova škola organiziovala 20. aprila na temu „Košare: Priče heroja“ u hali ove škole. Prema pisanju dnevnog lista „Politika“ i video reportaže portala „Gradske info“, na javnom času govorio je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Zato pozivamo odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada da iniciraju opoziv gradonačelnika jer je svojim prisustvom podržao učešće Pavkovića na ovom događaju i normalizovao predstavljanje ratnog zločinca kao heroja pred publikom među kojom su bili i đaci osnovne škole.
Novi_Priboj
Priboj. Foto: Julian Nyča/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

Izvor: yihr.rs

Imajući u vidu da je osumnjičeni za ovo ubistvo policijski službenik, kao i da postoje sumnje da su mu u bekstvu pomogle tri osobe, nužno je da MUP i tužilaštvo osiguraju sprovođenje nepristrasne istrage u cilju utvrđivanja svih činjenica u ovom slučaju.

S obzirom da je ovo drugi slučaj nasilja u Priboju u kojem su osumnjičeni pripadnici MUP-a u prethodne dve godine, pozivamo ovo ministarstvo da sprovede postupak unutrašnje kontrole nadležne policijske uprave u Priboju kako bi se ispitalo njeno funkcionisanje i mehanizmi prevencije.

Dužnost MUP-a i Višeg javnog tužilaštva iz Užica je da što pre informišu javnost o rezultatima i statusu disciplinskih postupaka protiv pripadnika granične policije i istraga koje su pokrenute zbog etnički i verski motivisanog nasilja usmerenog protiv Bošnjaka u januaru 2022. godine u Priboju i Novom Pazaru.

Dodatno zabrinjava činjenica da MUP nije ni potvrdio niti demantovao informacije koje su se pojavile u medijima nakon ubistva o bekstvu osumnjičenog iz zemlje. Poroznost granice sa Bosnom i Hercegovinom nije novost ali zabrinjava što je to postala činjenica na koju računaju osumnjičeni za teška krivična dela. Propusnost državne granice Srbije i neodgovornost MUP-a se najbolje ogleda u bekstvu optuženih za ratne zločine iz BiH u Srbiju poput slučaja Mirka Vrućinića, kao i u slučaju Rajka Kozline koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin ali je uspeo da pobegne van zemlje.

Nakon niza etnički i verski motivisanih incidenata na području Priboja potrebno je učiniti sve da se poverenje kako među građanima, tako i između građana i institucija obnovi. Preduslov za to su delotvorna istraga i kažnjavanje odgovornih.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izražava saučešće porodici ubijenog Ervina Ćelahmetovića.

Click