Jovana Tomić i Jelena Božić dobitnice nagrade „Marina Kovačev“

24. December 2020.
Novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Jovana Tomić i novinarka O radija Jelena Božić ovogodišnje su dobitnice nagrade „Marina Kovačev“ za najboljeg mladog novinara, koju dodeljuje Novosadska novinarska škola.
glenn-carstens-peters-npxXWgQ33ZQ-unsplash
Ilustracija. Foto: Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Nagrađena novinarka Jovana Tomić za kategoriju analitički-istraživačkog novinarstva rekla je da joj je čast osvojiti ovakvu nagradu i obećala dalji rad u istom pravcu.

„To što sam dobitnica ovogodišnje nagrade za najbolju mladu novinarku je velika čast, ali i velika odgovornost samim tim što nagrada nosi ime nekadašnje koleginice Marine Kovačev za koju sam uverena da bi našoj profesiji donela mnogo više. Upravo iz razloga što je ona sprečena, ja ću se tuditi da opravdam priznanje koje sam dobila večeras tako što ću svoj posao obavljati odgovorno, čestito i hrabro i uvek u interesu građana“, rekla je Jovana Tomić i naglasila da je njena nagrada rezultat timskog rada cele redakcije CINS-a.

„Zaista je velika čast i zadovoljstvo dobiti jedno ovako veliko priznanje. Osim toga stvarno bih se zahvalila O radiju i celoj ekipi zato što su tokom cele ove godine prepoznali moj rad i pomogli da se ja usavršim i postanem i na ličnom i na profesionalnom nivou bolja osoba i bolja novinarka. U ovom vremenu kada smo okruženi cenzurom i pritiscima i lažnim vestima zaista novinare nebitno da li su stari ili mladi koji ovaj posao rade odgovorno smatram velikim herojima i ljudima koji su po mom mišljenju najvažniji skup ovog društva“, rekla je Jelena Božić nagrađena u kategoriji za dnevno-faktografsko novinarstvo.

Njima je nagradu uručila Svetlana Bošković, majka Marine Kovačev, novinarke koja je preminula 2018. godine, u 28. godini života, nakon teške bolesti. Nakon njene smrti porodica je formirala fondaciju „Marina Kovačev“.

„U ovim teškim vremenima za istraživačko novinarstvo, nužno je opstati i izveštavati o aktuelnim temama ne podležući trendovima i pritiscima, ne spuštati lestvicu profesionalnog i objektivnog. Ne odstupajući od ovih principa, potvrđujući ih sa onim autorskim tekstovima i radio emisijama ovogodišnji kandidati čine da verujemo da upak postoji nada i na našim prostorima, a na čega bi Marina bila izuzetno ponosna“, rekla je Svetlana Bošković prilikom uručivanja nagrade.

Svečanost je završena dodelom „priznanja“ medijima koje je portal Fake News tragač u protekloj godini najviše puta raskrinkao prilikom objavljivanja lažnog i manipulativnog sadržaja. Tokom 2020. Tragač je objavio oko 200 tekstova u kojima su raskrinkane lažne i manipulativne vesti koje je redakcija pronašla u mejnstrim medijima i na društvenim mrežama. „Zlatni Pinokio“ je ove godine pripao dnevnim novinama Alo, „Srebrni“ dnevnom listu Informer, a „Bronzani“ portalu Srbija danas.

Urednik portala Stefan Janjić pohvalio je tim za uspešan rad tokom 2020. i najavio proširenje redakcije za sledeću godinu. Takođe je pohvalio i medije koji su reagovali na tekstove objavljene na portalu Fake News tragač tako što su ispravili sadržaj koji je portal obeležio kao lažan ili pogrešan.

„Mali pomaci se vide, nisu zanemarljivi i ja se nadam da ćemo sledeće godine imati manje posla, ali ako biste me pitali da prognoziram, da stavim svoj novac na to pitanje da li će dezinformacija sledeće godine biti ciše ili manje, nažalost bih se pre kladio na to da će ih biti više. Novosadska novinarska škola i Fake News tragač nastavljaju svoju misiju“, zaključio je Janjić i pozvao publiku na dalju saradnju u vidu prijave sumnjivog sadržaja.

Novosadska novinarska škola proslavila je ovom svečanošću 24 godine rada tokom kojih je uspešno realizovala 215 projekata i objavila 47 publikacija. Rad organizacije krase brojne nagrade od kojih je poslednja Počasna nagrada ERSTE fondacije 2013. za projekat „Dan u tvojim cipelama“. Usled situacije sa virusom Kovid-19, manifestacija se održala na Zoom platformi.

Svečanost je otvorila predsednica UO organizacije dr Dubravka Valić Nedeljković koja je govorila o radu Novosadske novinarske škole tokom 2020. godine.

„Od škole novinarstva kao oblika alternativnog obrazovanja za ove 24 godine izrasli smo u jednu respektabilnu organizaciju civilnog društva u kojoj samo najuži tim čini 20 osoba, a spoljni saradnici se broje na desetine. Samo tokom 2020. godine dvanaest projekata je bilo u procesu realizacije. Školi su ove godine prvi put odobreni „Erazmus“ projekti čime je proširen delokrug rada, a saradnja sa regionalnog je podignuta na međunarodni nivo koji podrazumeva učešće na projektima sa evropskim obrazovnim ustanovama“, rekla je predsednica.

Click