Jelić na komemoraciji srpskim žrtvama: Rat je završen, treba se okrenuti budućnosti

25. August 2020.
Gradonačelnik Knina Marko Jelić izjavio je danas na komemoraciji srpskim žrtvama u kninskom selu Plavno da upravo taj dogadjaj šalje dobru poruku da je rat završen i da treba svi da se okrenu budućnosti.
KOMEMORACIJA ZA CIVILNE ZRTVE RATA UBIJENE TOKOM I POSLE "OLUJE"
Srpsko narodno veće (SNV) organizovalo je komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tokom i posle akcije "Oluja". U selu Plavnu, uključujući i šest žrtava iz Grubora, ubijen je ukupno 31 meštanin srpske nacionalnosti, prosečne starosti veće od 70 godina. Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/DS

Jelić je pozdravio povratak ljudi na taj, kako je rekao, “divan i perspektivan” prostor i dodao da bi, pored hrvatske države koja se već uključivala kroz obnovu, voleo da i Srbija pomogne u tome, prenela je agencija Hina.

“Ovde sad živi 130 do 140 osoba, a pre rata bilo ih je 2.100”, dodao je gradonačelnik na komemoraciji civilnim žrtvama ubijenim za vreme i posle akcije Oluja.

Specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih Veran Matić rekao je da će komemoraciju iskoristiti za razgovor s ministrarkom Natašom Tremišak i kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem o povratku zainteresovanih Srba meštana u svoje selo.

Reč je o sedam porodica koje žive u Srbiji, a žele da se vrate u svoje selo, rekao je Matić novinarima.

On je ocenio da nova politika hrvatske Vlade otvara nadu za rešavanje pitanja nestalih s obe strane.

Upitan može li se očekivati promena retorike predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je osudio dolazak predstavnika Srba u Knin, Matić je rekao da može da se očekuje da i Vučić poseti neko od mesta stradanje Hrvata u Vojvodini.

Na komemoraciji u Plavnom parastos je služen pored krsta koji je postavljen za žrtve celog sela Plavno, a prisustvovalo je dosta ljudi.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Hrvatske Zoran Milanović, potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsednik Vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministarka regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, državni sekretar u Ministarstvu uprave Darko Nekić i državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

U Plavnu su i saborska zastupnica srpske manjine Anja Šimpraga, Eugen Jakovčič iz Documente i generali Hrvatske vojske u penziji Luka Djanko i Veselko Gabričević.

Posle Plavnog komemoracija se nastavlja u Gruborima. Zločin u Gruborima počinjen je 25. avgusta 1995. godine kada su ubijeni Jovo Grubor, Miloš Grubor, Marija Grubor, Milka Grubor, Djuro Karanović i Jovan Grubor.

Prvostepenom presudom Županijskog suda u Zagrebu utvrdjeno je da su zločin počinili pripadnici ATJ Lučko, ali su svi optuženi oslobodjeni, a ponovljeno sudjenje 2016. godine završeno je istim ishodom.

Click