Jadovno 1941., logor smrti koji je prethodio Jasenovcu

24. June 2021.
„Na ovom mjestu tražim u ime tisuća i tisuća onih koji su pod pokličem „Za dom spremni“ završili svoje živote ovdje i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i znakovlja kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracijskih sabirnih i logora smrti“, izjavio je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb tijekom komemoracije koja je održana povodom osamdesete godišnjice formiranja logorskog kompleksa Gospić - Jadovno - Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru tzv. NDH.
IMG-20210624-WA0000
Foto: Eugen Jakovčić

Piše: Eugen Jakovčić

Upravo na Jadovnom, centralnom velebitskom dijelu ovog logora smrti, koji je prethodio užasima Jasenovca, Srpsko narodno vijeće (SNV) s Koordinacijom židovskih općina RH, eparhijom Gornjokarlovačkom SPC-a i Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH, organiziralo je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Komemorativni program je započeo na lokalitetu pored Šaranove jame, jedne od 19 bezdanih velebitskih jama u kojima su skončali zatočenici, uz kadiš i pomen za sve žrtve pobijene na tom ili drugim kraškim lokacijama Velebita.

Pored centralnog spomenika na Jadovnu vijence su položili: Boris Milošević, izaslanik Vlade RH-a, Dragana Jeckov ispred  Hrvatskog sabora, Veran Matić, izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića te predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i Milorad Pupovac ispred Srpskog narodnog vijeća. Žrtvama su počast odali polaganjem vijenaca i predstavnici SABA-e, splitske VeDRA-e, te veleposlanstva Srbije i Austrije.

„Strašna bi bila i pomisao da se Nezavisna Država Hrvatska 1941. lakše rješavala svojih Srba, Židova, Roma i komunista nego što se Republika Hrvatska 2021. rješava zaborava njihova stradanja i ostavštine ustaštva koju simbolizira “Za dom spremni”“, naglasio je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a u svom govoru tijekom komemoracije, te se u nastavku zapitao „zašto je nekome stalo da jedan od najsramnijih pozdrava i izraza domoljublja u hrvatskoj povijesti, „Za dom spremni“, nikako da izgubi svoje građansko pravo – pravo službene i javne upotrebe?“, te se nastavio pitati „da li je takva ustrajnost na obrani tog službenog pozdrava ustaškog pokreta i takozvane Nezavisne Države Hrvatske posljedica znanja o njezinim rasnim zakonima i zločinima genocida prema Srbima, Židovima i Romima, a čije ozvaničenje je ovjeravano upravo sa ‘Za dom spremni’!? Ili  je pak ta ustrajnost posljedica neznanja koje se u posljednjih 30 godina u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više povećava o svemu tome čega je i koga je taj pozdrav trajan simbol?“

Ranko Britvić, predsjednik splitske VeDRA-e, ispred veterana Domovinskog rata pridružio se apelima Ognjena Krausa i Milorada Pupovca, te je zatražio od Vlade RH da hitno zakonski zabrani upotrebu spornog ustaškog pozdrava, šaljući poruku kako je obaveza svih nas da zauvijek pamtimo žrtve ustaškog terora.

„Upravo onako kao što sam činim, i kao što me je ovlastio predsjednik Republike Srbije da radim za pomirenje i ozdravljenje svakog nas i svih nas nakon ratnog raspada zajedničke države i strahotama koje smo u tim ratovima doživjeli, pa i rat u Hrvatskoj, na ovom mjestu želim reći da takvu politiku pomirenja moramo graditi i kada su posrijedi strahote drugog svjetskog rata. Posebno strahote kao što je strahota Jadovna i Paga. Smatram to našom dužnošću prema onima koji su ovdje nedužni stradali. Prema generacijama kojima trebamo omogućiti slobodu od zločina, moralnu uzdignutost iznad zločina i moralnu snagu za mir, za život bez mržnje i izmirenje izmedju naroda u Hrvatskoj, naroda u Srbiji i izmirenja između Hrvatske i Srbije.“, poručio je tijekom komemoracije Veran Matić, izaslanik predsjednika Srbije.

Ustaški logor Gospić – Jadovno – Pag osnovan je od 18. do 24. lipnja 1941. na području Čačića dolca, a zatočenici su bili u najvećem broju Srbi, potom Židovi i u manjem broju Hrvati komunisti. Dovođeni su s područja cijele NDH, od Gorskog kotara, preko Like, Korduna, Karlovca, Zagreba, do zapadne Slavonije, istočne Slavonije i Srijema, Bosne i Hercegovine. Logorski kompleks raspušten je nakon 55 dana, oko 22. Kolovoza 1941., na zahtjev talijanskih okupacijskih vlasti, koje su se s jedne strane plašile širenja pobune među lokalnim stanovništvom, a s druge su strane u tome vidjele priliku za reokupaciju tog teritorija. To je barem privremeno spasilo više od 3000 zatočenika s Paga, Stupačinova i Gospića, jer su transportirani u Jastrebarsko, a nakon toga u Jasenovac, gdje je značajan dio stradao. Ta akcija talijanske okupacijske vojske spasila je živote samo 55 zatočenika iz Jadovna. Novi centar za nastavak istrebljenja Srba, Židova i Roma te komunista postaje Jasenovac.

Click