Govor Vesne Teršelić u Varivodama

23. July 2019.
[embedded content][embedded content]

Govor Vesne Teršelić, hrvatske mirovne aktivistkinje i osnivačice Dokumente (Documenta) na obeležavanju godišnjice zločina u Varivodama (28.9.2018.godine).

Kao i svake godine slede obeležavanja godišnjica koja polarizuju Hrvate i Srbe. Jedan od zločina, onaj u Varivodama, u kojem je više od mesec dana posle akcije Oluja ubijeno 9 Srba, od kojih je najmlađa žrtva imala 60 a najstarija 85 godina:Jovan Berić (60),Spiro Berić (60),Rajko Berić (69),Mara Berić (70),Mirko Pokrajac (85),Ljubo Dujo Dukić (75),Mara Dukić (70),Milka Berić (71) i Jovan Berić (75) više puta je procesuiran ali su optuženi uvek oslobađani. (Nakon ubistva, tela su polivena krečom i zakopana na groblju u blizini sela, bez znanja porodica žrtava. U blizini kuće, pronađen je trag krvi dug 15 metara. Samo je jedan muškarac preživeo, koji je čuo pucnjavu ali nije ništa video jer je bio u drugoj kući.)

Ipak, 2012. godine, Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom je zaključio da je vojska Hrvatske kriva za ubistva te ih nazvala “činom terorizma” počinjenog “iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osećaja nesigurnosti građana”. 2013. godine, Županijski sud u Kninu svojom presudom je odredio da Vlada Republike Hrvatske mora isplatiti odštetu porodicama osoba koje su ubijene.

Srpsko narodno vijeće je 2004. godine postavilo spomen obeležje na ulazu u Varivode kako bi se odala počast žrtvama. 2010. godine, ovo spomen obeležje je polomljeno od strane nepoznatih počinilaca, ali je ubrzo obnovljeno. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor osudila je uništavanje spomen-ploče te pozvala da se počinioci kazne zbog vandalizma. Hrvatski predsednik Ivo Josipović iste je godine posetio to selo kako bi otkrio novo postavljenu spomen-ploču, te položio cveće. Pri tome je izjavio ispred publike od stotinjak osoba: “Oni su ubijeni kad više nije bilo ratnih operacija i oni su nevine žrtve osvete koja nije smela biti sprovedena. Ne može se ničim oprati zločin i obrisati krv koja je ovde prolivena. Ne može se oprati ni sramota koja je počinjena hrvatskom narodu ovim ubistvom”.
Izvor Wikipedia

Click