Govor u povodu 30 godina zločina u Voćinu: Sjećanje za mir

19. December 2021.
Prije trideset godina u Voćinu i širem području Virovitičko-Podravske županije počinjeni su brojni, masovni i stravični zločini prema civilnom stanovništvu. Kako prema hrvatskom, tako i prema srpskom.
KOMEMORACIJA - 30 GODINA OD
Milorad Pupovac. Foto: BETAPHOTO/HINA

Zločin prema civilima hrvatske nacionalnosti, mahom starijima, bio je iznimno brutalan. Bestijalan. Zločin prema civilima srpske nacionalnosti, počinjen nekoliko dana kasnije i činjen nekoliko mjeseci nakon prvih masovnih zločina, bio je iznimno okrutan. Većina tih zločina dogodila se u toku jednoga tjedna.

Ti zločini, počinjeni u prvim mjesecima rata, pokazuju da nisu bili njegova posljedica, već njegov cilj. Stvoriti sveopći osjećaj straha i mržnje, stvoriti osjećaj nemogućnosti da živiš tamo gdje si živio i osjećaj nemogućnosti da živiš s onim s kim si do jučer normalno i u miru živio. Stvoriti to trajno. Zato su u toliko broju stradavali civili. Oni koji su ostajali unatoč strahu, unatoč mržnji i ratu.

Zato smo danas ovdje, da osudimo zločine i da se sjetimo patnji njihovih žrtava. Ovdje smo i zato da podijelimo suosjećanje sa svima – i našim sugrađanima Hrvatima i našim sunarodnjacima Srbima – koji i danas pate zbog gubitka svojih najbližih. Moralna snaga suosjećanja čini nas sposobnim da razlučujemo dobro od zla, herojstvo od zločinstva. I donosi nam mir.

Danas smo ovdje i da ponovo iskažemo svoju privrženost suradnji za utvrđivanje sudbine nestalih. Kako onih koji su prije trideset godina nestali na ovom području, tako i onih koji su nestali u kasnijim godinama i na drugim područjima Hrvatske. I kao što nas suosjećanje sa stradanjem drugih čini boljim, tako nas suradnja u potrazi za nestalim od neprijateljstva vodi prema partnerstvu, od održavanja ratnih osjećaja prema razvijanju osjećaja mira.

Ovaj krst podignut civilnim i nedužnim žrtvama srpske nacionalnosti u razdoblju od 1991. do 1995. godine, molitveni je simbol stradanja i molitveno mjesto sjećanja. Ovo što pred njim izgovaramo, izgovaramo radi pokoja onih čijeg se stradanja sjećamo i zbog mira nas koji s tim sjećanjem trebamo živjeti.

Milorad Pupovac

Click