Dan Evrope – Cvetna instalacija na Kalemegdanu simbol prijateljstva i solidarnosti

9. May 2023.
Cvetna instalacija u obliku srca u bojama zastava Srbije i Evropske unije simbolično predstavlja prijateljstvo, poruku podrške, solidarnosti, ljubavi Evropske unije prema srpskom narodu, poručio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, prilikom otkrivanja instalacije na Kalemegdanu, kod spomenika Pobednik.
9_maj_Dan_Evrope_cvece_kod_Pobednika_6
Foto: Media EU info

Povodom Dana Evrope, ambasador Žiofre, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ambasadorka Švedske Anika Ben David, šefovi misija država članica EU i Mladi evropski ambasadori (Young European Ambassadors) na ovaj način su odali počast nastradalima u prošlonedeljnim tragičnim događajima u Srbiji.

„Ove godine, otkazali smo svečanost i prijem, otkazali smo sve majske aktivnosti i koncert jer Srbija tuguje i oplakuje tragično nastradalu decu, školsko osoblje, mlade, policajca, građane i naša srca nisu spremna za slavlje. Sa ministarkom Miščević i ambasadorima zemalja članica EU otkrivamo ovu cvetnu instalaciju. Ovo je naša poruka podrške, solidarnosti, ljubavi Evropske unije prema srpskom narodu. Uz Srbiju smo u ovim teškim trenucima,“ poručio je ambasador Žiofre.

“Srbija ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo sa Evropskom unijom. Danas smo na Kalemegdanu gde ovom postavkom cveća obeležavamo Dan Evrope, ali i svedočimo solidarnosti i podršci koju imamo od Evropske unije. Ta podrška, na kojoj smo veoma zahvalni, sada nam je posebno važna, kada je teško čitavom našem društvu”, rekla je ministarka Miščević i dodala da će cvetne sadnice solidarnosti, od kojih je danas na simbolično formirano srce, biti podeljeno posetiocima Beogradske tvrđave, ali i bolnicama i drugim institucijama zdravstvene i socijalne zaštite.

“Velika tragedija pogodila je Srbiju i ono šta se desilo nas je ostavilo tužnim, zbunjenim i slomljenog srca. Duboke su rane koje je ova zajednica oseća. Trauma za zajednicu je duboka i sigurno će dosta godina biti potrebno da se ona prevaziđe. Iako se nalazimo u stanju šoka, trebalo bi da nađemo način da nastavimo dalje. Tako bi trebalo da znamo da je jedinstvo i saradnja važno više nego ikada do sada. Moramo da delujemo tako da sprečimo ovakve događaje u budućnosti, ali isto tako da predano radimo na održavanju individualnih sloboda koje naše društvo čini jačim i uspešnijim“, rekla je ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Cvetna instalacija predstavlja Evropsku uniju i Srbiju zajedno u odavanju počasti žrtvama i izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava na Dan Evrope.

Mladi evropski ambasadori ovim povodom pomogli su deljenju 4000 sadnica cveća građanima kao znak solidarnosti i prijateljstva između Srbije i EU, a nepodeljene sadnice biće dostavljene Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, Domu za stare Bežanijska Kosa, Institutu za mentalno zdravlje i Centru za zaštitu odojčadi, dece u omladine u Zvečanskoj.

Svakog 9. maja, Evropa obeležava Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete na taj datum 1950. Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava.

Click