Crkve su počele krčiti put pomirenja Hrvata i Srba, priključio se i Plenković, ali Vučić je to zaustavio

13. November 2022.
Vjekoslava Pericu čak i u Srbiji nazivaju hrvatskim povjesničarom, novinarom i piscem. Međutim, pitanje je koliko hrvatska historiografija i javnost zaslužuje podičiti se čovjekom koji se pojavljuje vrlo sporadično, premda je niz godina bio i profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
1d9b475917bdab913fcd
Foto: Privatna arhiva

Branimir Pofuk: Da se za kraj vratimo u Hrvatsku, kako bi trebala izgledati komemoracija u Vukovaru da bi služila pomirenju?

Onako kako se počelo u vrijeme pomirbenog vala 2019. i 2020., sa spominjanjem svih žrtava i s važnim gestama, među kojima je bilo i klečanje Verana Matića na Ovčari. Hoće li se to ponoviti? Sumnjam. Nažalost, problem je i taj što je u Srbiji i čitava opozicija nacionalistička, uz vrlo mali broj junaka koji se tome suprotstavljaju. U godinama pred rat gledao sam ono o čemu je sjajno pisala Mila Dragojević u knjizi “Identiteti u ratu”.

Kad prevladaju ekstremisti, eliminiraju se umjereni i stvara se amoralna zajednica u kojoj je sve dozvoljeno, pa i kolektivni zločini u ime cijelog naroda. U svakom slučaju premalo je ljudi koji na svaki rat, prošli i budući, u prvom redu gledaju kao na zajedničku tragediju kako Srba i Hrvata tako i Rusa i Ukrajinaca danas.

Kompletan intervju pročitajte na sajtu Večernji.hr.

Click