Biramo najbolje online nastave u vanrednom stanju

22. April 2020.
Pandemija korona virusa preko noći je preselila obrazovni proces u e-prostor, a nastavnici koji smatraju da su svojom kreativnošću uspešno prevazišli novi izazov, mogu da se prijave od 22. aprila do 31. maja na konkurs za izbor najboljih primera nastave na daljinu, čiji je značaj još veći u vreme mera socijalnog distanciranja. Stručni žiri izabraće 10 najboljih, a u obzir će uzeti i online glasanje na sajtu www.jpd.rs gde će svi zainteresovani građani moći da podrže svoje favorite.
NALED-novi-logo

Javni poziv raspisali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Republički sekretarijat za javne politike, NALED i Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“ u okviru projekta “Javno-privatni dijalog za razvoj”, čiju realizaciju podržava USAID.

– Nastava na daljinu biće važan deo obrazovnog procesa u budućnosti i nove okolnosti usled vanrednog stanja su ubrzale taj proces kod nas. To je model koji otvara nove mogućnosti za nastavni kadar i učenike i ovim konkursom želimo da podržimo najbolje ideje i da ih istaknemo kao primere najbolje prakse. Oni mogu postati deo jedinstvene baze primera – rekao je Dušan Vasiljević iz NALED-a, koji zajedno s organizacijom Connecting, u okviru projekta “JPD za razvoj” radi na zagovaranju teme “Obrazovanje za 4.0 revoluciju”.

Kriterijumi za izbor najboljih su inovativnost u metodičkom pristupu, prilagođenost uzrastu učenika, povezanost sa drugim nastavnim celinama, podsticanje učešća učenika i interaktivnost pristupa. Konkurs je otvoren za nastavnike i stručne saradnike u državnim i privatnim osnovnim i srednjim školama. Detaljne propozicije nalaze se na sajtu www.jpd.rs.

Pored dodele priznanja za 10 odabranih i vaučera za kupovinu elektronskih knjiga, pripremljene su i vredne nagrade za najbolje – studijsko putovanje u Finsku i Estoniju i laptop za prvo mesto, laptop za drugo, dok će treće plasiranom pripasti tablet. Najkreativniji nastavnik ili nastavnica po izboru publike biće nagrađen smart telefonom.

Connecting i NALED zajedno rade na afirmaciji projektne nastave u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju. Pod sloganom “Magija je u rukama nastavnika” razvijaju strateški pristup osnaživanju nastavnog kadra kako bi pomogli učenicima da kroz praktične zadatke primenjuju stečena znanja putem ovog savremenog i inovativnog modela nastave.

Konkurs je deo aktivnosti u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Click