Arhimandrit Sava (Janjić): Dečanski iguman

16. April 2021.
Zašto je i kako iguman dečanski arhimandrit Sava (Janjić) postao „glavna žrtva“ odluke panevropske neprofitabilne i nevladine organizacije Evropa Nostra da srednjovekovni manastir Visoke Dečane proglasi jednim od sedam najugroženijih spomenika kulture u 2021. na Starom kontinentu?
preobrazenje_2019_rsz_75-45406-1920-1080-80
Foto: decani.org

Piše: Jelena Tasić

Zvaničnoj Prištini, kosovskim medijima, Savetu za zaštitu ljudskih prava na Kosovu nije bilo dovoljno što su Visoki Dečani na evropski „popis ugroženih“ ušli kao Kosovo sa „zvezdicom“, iako je zadužbina svetog kralja Stefana Dečanskog od 2006. na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, kao i 100 najugroženijih spomenika na planeti upisana kao nasleđe Srbije.

Zbog sumnje da je najodgovorniji što je istina o ugroženost SPC na KiM dobila evropske razmere, iguman Sava našao se pod optužbama za „ratne zločine“.

Iako ga ekstremni kosovski Albanci trenutno jedini javno napadaju, za „uzbunu“ je i činjenica da ga u Beogradu sada žestoko brane prizivajući njegovu fizičku ugroženost na naslovnim stranama i oni koji su ga donedavno podjednako raspinjali na medijski krst zato što je prvi javno progovorio o mogućem veštačkom izazivanju nemira na severu KiM kao uvertiru u podelu i razgraničenja južne pokrajine.

U najavi novih planova o mogućoj promeni granica na Balkanu, spekuliše se da ne treba isključiti ni mogućnost nove orkestrirane zakulisne igre Beograda i Prištine u hajci na uticajne neistomišljenike i u crkvenim redovima, zbog čega bi Sinod SPC morao jasnije da se odredi prema napadima na dečanskog igumana, umesto bledog nepotpisanog saopštenja.

Pre optužbe za umešanost u zločine, iako su Visoki Dečani poznati po svedočenju na delu borbe za očuvanje multietičnosti KiM, iguman Sava je zbog sukoba unutar SPC i kritika vlasti u Srbiji odranije već proglašen za saradnika raznih tajnih službi, posebno CIA, pobornika kosovske nezavisnosti, izdajnika…

U javnosti poznat kao prvi „sajber monah“ u SPC koji se poslednjih godina uglavnom oglašavao preko Tvitera, arhimandrit Sava je usred najnovije hajke najpre ugasio svoj nalog, koji je potom preusmeren na Tviter adresu dečanskog manastira. Iguman Sava (1965), u svetu Dragutin Janjić, rodom je iz Dubrovnika.

Potiče, kako često ističe u poslednje vreme, iz nacionalno mešovite porodice. Odrastao je u Trebinju, gde je stekao formalno i muzičko obrazovanje.

Talentovani violinista, studirao je anglistiku i germanistiku na Filološkom fakultetu BU, 1989. odlučio se za monaški život.

Jedno je od duhovnih čeda iz crnorečkog monaškog rasadnika pokojnog vladike Artemija, po čijem je blagoslovu 1994. počeo da se bavi kompjuterima.

Poznat po dobrim vezama, nadaren za jezike, diplomatiju, medije, za igumana dečanskog imenovan je pre 10 godina.

Članak je prenet sa portala Danas.

Share