Advokat za Insajder: Oslobođen Edževit Piroglu čije je izručenje tražila Turska

9. July 2024.
Edževit Piroglu, kurdski aktivista koji je pre tri godine, u junu 2021. godine uhapšen u Srbiji i čije izručenje je tražila Turska, od danas je slobodan čovek, potvrdio je za Insajder njegov advokat Milan Vuković.
QNwT8gn6xDvU
Konferencija za novinare Inicijative za slobodu Edževita Piroglua i Međunarodne delegacije organizacija za ljudska prava, foto: Medija centar

Izvor: Insajder

“Policija je, posle 180 dana boravka u Prihvatilištu za strance, donela rešenje o Piroguluovom otpustu iz Prihvatilišta i da mora napustiti teritoriju Republike Srbije u roku od 30 dana. Piroglu je od danas slobodan čovek”, kaže Vuković za Insajder.

Pirogluov advokat navodi da je, kada je njegov klijent uhapšen, vođen ekstradicioni postupak.

 “Nakon tri odluke Višeg suda, kojima je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje, Apelacioni sud je dva puta ukidao odluku o izručenju, da bi treći put tu odluku preinačio”, kaže Vuković za Insajder.

Vuković dodaje da će Piroglu napustiti teritoriju Srbije prema nalogu iz Rešenja da teritoriju Srbije u roku od 30 dana, a da se do tada može slobodno kretati, s obzirom na to da poseduje važeći pasoš.

 Edževit Piroglu je pobegao iz Turske zbog ugrožavanja ljudskih prava ali je po poternici te zemlje uhapšen u Srbiji u junu 2021. godine.

 Iz Inicijative za slobodu Edževita Piroglua rečeno je tada da je on optužen za pljačku i za pripadnost terorističkim organizacijama, dok je advokat Piroglua rekao da postoji više povreda postupka, a da se najveća odnosi na to što je nalog za hapšenje u Turskoj izdao prekršajni, a ne krivični sud, objašnjavajući da se pružanje pravne pomoći drugoj zemlji vrši isključivo za krivična dela.

U Inicijativi za slobodu Edževita Piroglua su tada , takođe, naveli da se okrivljenom stavlja na teret i da je član više različitih, ideološki suprotstavljenih organizacija.

“Za ovog čoveka se tvrdi da je on istovremeno član Radničke partije Kurdistana i jedne komunističke organizacije u Turskoj koja ima potpuno različitu ideologiju od PKK, i on ne može da bude član obe organizacije”, navedeno je tada.

Piroglu je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije, bivši direktor Asocijacije za ljudska prava i nekadašnji direktor redakcije jednog političkog časopisa, a Turska ga traži zbog navodne povezanosti sa terorizmom.

Piroglu je od juna 2021. godine bio u zatvoru u Srbiji.

Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija zatražio je 2. juna 2022. godine od Beograda da se uzdrži od njegovog izručenja Turskoj dok traje razmatranje njegovog slučaja pred tim telom.

U međuvremenu, Piroglu je u ekstradicionom pritvoru u Srbiji počeo i štrajk glađu.

Kada je Apelacioni sud doneo konačnu odluku protiv ekstradicije, Piroglu oslobođen iz ekstradicionog pritvora.

Međutim, umesto  puštanja na slobodu, prebačen je u Prihvatilište za strance u Padinskoj Skeli, koje funkcioniše kao pritvorska ustanova.

Dana 8. jula 2024. godine, ispunilo se 180 dana od njegovog pritvaranja u toj ustanovi, što je označilo kraj zakonskog roka za boravak u Prihvatilištu za strance.

 

Tekst je prenet sa portala Insajder.

Click