Хроника (не)испуњених обећања за депонију Стањевине – Ко је и шта обећавао?

9. August 2019.

Одавно се за депонију Стањевине, која је 1999. формирана као привремена, говори да има још мало капацитета да прими нови отпад. Па ипак, смеће не завршава нигде друго, већ се диже у висину. Кренимо од обећања датих 2015. године. Након разговора са државном секртарком у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Станом Божовић, општиснко руководство се понадало да ће до краја 2015. године  решити овај проблем.

Емир Хашимбеговић 28. мај 2015.
Очекујемо једну комисију да дође и која ће да сагледа могућност одређене привремене депоније  и да дође до уклањања постојеће депоније у Стањевинама и њена рекултивација која мора да уследи.

У априлу 2016. године у посету лично долази државна секретрака Стана Божовић и обећава:

Стана Божовић, 19. април 2016.
Нашли смо прелазно решење да се управо комунални отпад из Пријепоља одлаже на Регионалну депонију Дубоко у Ужицу, а у међувремену припремили смо средства која ћемо обезбедити да овај град има заједно са Новом Вароши и Прибојем инфраструкрторуно појачање и у камионима и у аутосмећарима, кантама, конзејнерима, значи да Пријепоље одмах може да одлаже отпад, јер је то договор Министарства и договор руководства које управља Регионалном депонијом Дубоко у Ужицу.

Почетком марта 2017. године кулминрало је незадовољство мештана  околних насеља код депоније Стањевине и који су организовали протест. Решене да баш на осми март преузму ствар у своје руке, десетак жена кренуле су код предсденика општине Драгољуба Зиндовића, како би га позвале да обиђе њихове најближе на депонији. У то време чекао се одговор од Владе Републике Словније о донацији вредној 1.000.000,00 евра за изградњу трансфер станице у Струговима. Председник Зиндовић тада обећава:

Драгољуб Зиндовић, 8. март 2017.
Са те локације ће сигурно бити уклоњено смеће у што краћем могућем року, јер нема више техничке могућности да се одлаже смеће.

Два дана касније, састанак помирења општинског руководства и оних који протестују на депонији. Незадоовљни организацијом састанака,  демонстративно напуштају скуп. Ипак, уследила су нова обећања.

Станко Кијановић, 10. март 2017.
Апсолутно је јасно да је ствар исполитизована и да се прави протест сада кад објективно нема потребе, јер у року од месец дана ми морамо наћи друго решење.
Драгољуб Зиндовић, 10. март 2017.
Одредили смо локацију, то није тајна, то је локација Стругови. Ми нећемо да докупљујемо, нећемо да палимо, сигурно ћемо после ове кише преузети нешто да је дезинфикујемо и спремати се да је преселимо на другу локацију.

Јавна трибина у организацији Телевизије Форум посвећена заштити животне средине, такође није прошла без обећања.

Милан Гачевић, 23. април 2018.
Гарантујем ја грађанима општине Пријепоље да ће депонија Стањевине бити санирана прије прославе 800 година манастира Милешеве.

И последње обећање дато је у среду 7. августа ове године:

Драгољуб Зиндовић
Чини ми се да смо први пут на корак ка коначном решењу. Влада Републике Србије је определила средства општини Нова Варош за израду пројектне документације за трансфер станицу за све четири општине на територији општине Нова Варош. Пројекат је готов и јуче смо добили обавештење из надлежног министарства да је одобрен пројекат.

Након свега, свако ново обећање не улива  наду. Извесни су смрад, гомиле смећа и неиспуњених обећања.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Click