Počeo mesec pristupačnosti

12. September 2020.
Prva panel diskusija „Srbija bez barijera“ u susret Nacionalnom danu davanja.
maxresdefault

Koji su najveći problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju na svakodnevnom nivou? Kako ih prevazilaze i na koga se oslanjaju? Ovo su samo neka od pitanja na koja je odgovoreno u okviru online panel diskusije „Srbija bez barijera. Ovaj panel je najavio početak  kampanje povodom Nacionalnog dana davanja, koja se ove godine odvija pod sloganom „Srbija bez barijera“.

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja usmeren je ka unapređenju pristupačnosti – prioritetno za osobe sa invaliditetom, ali takođe i za sve ostale građane, imajući u vidu da se svaka četvrta osoba suočava sa problemom nepristupačnosti. Septembar će biti obeležen kao Mesec pristupačnosti i sadržaće aktivnosti koje će uticati na podizanje svesti o ovoj temi i dati smernice za unapređenje pristupačnosti u Srbiji.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, otvorio je konferenciju i predstavio ovogodišnju temu. „Treću godinu zaredom, Nacionalni dan davanja usmeren je ka rešavanju ključnih problema društva. O tome da tome da smo i ove godine izabrali temu koja je vrlo relevantna, govori i činjenica da se više od 20 udruženja, organizacija i saveza osoba sa invaliditetom priključilo kampanji, sa željom da svojom ekspertizom i iskustvom doprinese postizanju zajedničkog cilja“. Veran ističe da je u okviru Sprskog filantropskog foruma osnovan i Komitet za pristupačnost, sa ciljem da se ovim pitanjem bavi trajno, i van okvira Meseca pristupačnosti.

Jelena Avramović iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) istakla je da USAID sa ponosom podržava Nacionalni dan davanja. „USAID ovde sprovodi programe već preko 10 godina – zaista smo se trudili da sprovodimo programe koji su imali uticaj na različite aspekte ljudskih prava, demokratije i ekonomskog razvoja. Svi smo, nažalost, videli u ovoj celoj situaciji globalne pandemije, koliko stvari mogu da se obrnu preko noći, i koliko svi moramo da se oslanjamo jedni na druge da bismo obezbedili razvoj u Srbiji i razvoj na globalnom nivou. Svi moramo udružiti snage, znanja i resurse kako bismo zajedno rešili probleme sa kojima se svi suočavamo“.

„Jedan od osnovnih ciljeva Saveza za pristupačnost je da ovu temu stavimo na agendu tako da postane pitanje celog društva, pitanje svih nas. Pitanje pristupačnosti je pitanje civilizacijskih tekovina. Čućete često da je to skupo, da je to neisplativo. Isključivanje bilo koje grupacije je daleko skuplje, dugoročno posmatrano, i zato želimo da objasnimo da je ova tema važna za celu zajednicu“, ističe Ljupka Mihajlovska, osnivač Saveza za pristupačnost Srbije.

Nacionalni dan davanja se obeležava 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina i ustanovljen je 2018. godine, sa ciljem promocije kulture davanja kroz pružanje pomoći institucijama od društvenog značaja.

Nacionalni dan davanja je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Click