Novi UV indikatori u osnovnim školama

24. June 2020.
U osam osnovnih škola širom Srbije, u proteklih mesec dana, postavljeni su UV indikatori, specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, koje su škole osvojile na konkursu “Dva lica sunca”.
Čačak OŠ Milica Pavlović 1

Na listi nagrađenih nalaze se osnovne škole ”Knez Lazar” u Lazarevcu, „Mile Dubljević” u Lajkovcu, „Sveti Sava” u Batočini, „Milica Pavlović” u Čačku, „Stari grad” u Užicu, „Dimitrije Tucović” u Čajetini, kao i dve škole u Vojvodini –  „Sveti Sava” u Sremskoj Mitrovici i „Prva vojvođanska brigada” u Novom Sadu.

Specijalne merače sunčevog zračenja, koji će biti postavljeni u narednom periodu, na konkursu su osvojile i osnovne škole: “Stanislav Binički“ iz naselja Jasika, “Dositej Obradović” iz Kruševca, “Vuk Karadžić“ iz Čačka, “Ivan Gundulić” u Novom Sadu, “Nikola Tesla” u Novim Banovcima, “Petefi Brigada” u Kuli, “Bratstvo i jedinstvo” u naselju Kucura u Vrbasu.

Konkurs “Dva lica sunca” je i ove godine, drugi put za redom, organizovan u okviru kampanje sistematske edukacije o odgovornom ponašanju na suncu “Zaštita za sve“, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Zahvaljujući UV indikatorima, učenici ovih škola i građani, moći će da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje. Cilj kampanje “Zaštita za sve“ je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika, posebno dece. Deca mnogo više vremena provode napolju nego odrasli, a njihova koža je osetljivija na negativne uticaje sunca. Zato je važno da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu.

Tokom tri godine sprovođenja kampanje “Zaštita za sve”, UV indikatore je dobilo 46 škola širom Srbije. Deo ove kampanje je i edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za učitelje, koju je do sada prošlo više od 1000 učitelja iz preko dvestotine gradova u Srbiji. Učitelji su u okviru edukacije dobili saznanja i metode na osnovu kojih informacije o potencijalno negativnim uticajima sunca i odgovornom ponašanju na suncu prenose deci.

Intenzitet sunčevog, to jest UV zračenja, grafički je atraktivno prikazan na UV indikatorima kroz tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se. U zavisnosti od inteziteta UV zračenja jedna od ovih pozicija svetli. Mere zaštite koje je u tom periodu potrebno preduzeti – od sklanjanja u hlad, nošenja majica dugih rukava, kapa sa širokim obodom i naočara, do nanošenja krema za zaštitu od sunca – jednostavno su objašnjene u pratećem tekstu legende UV indikatora. Simboli legende su naglašeni istom bojom kao svetleće pozicije, te su lako razumljivi i privlače pažnju, a UV indikatori su postavljeni na vidno mesto na ulazima u objekte.

Kampanja “Zaštita za sve“ predstavlja logičan nastavak akcije za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve“, koju su Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja sprovodili od 2015. do 2017.godine.

 

Click