Nacionalni dan Belgije obeležen donacijama ambasadora i belgijskih kompanija srpskim kovid bolnicama

21. July 2020.
Dan državnosti Belgije, 21. jul, ove godine u velikoj meri zamišljen je kao počast zdravstvenim radnicima. Ambasada Belgije u Beogradu, zajedno sa Belgijsko-srpskim privrednim udruženjem (BSBA), ujedinila je snage sa Fondom B92 kako bi donirala medicinsku i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Surdulici.
Primopredaja donacije KBC Zemun_foto 1
Primopredaja donacije KBC Zemun

Kroz ovu inicijativu, belgijske kompanije i ambasada Belgije prikupili su  preko 12.200 evra, od kojih su kupljene 4 infuzione – špric pumpe za Kliničko – bolnički centar „Zemun“, video laringoskop za Zdravstveni centar Surdulica, kao i 700 zaštitnih mantila za KBC „Zvezdara“.

Dve belgijske kompanije, New Image i Metech, u saradnji sa Tehničkom školom u Smederevu isporučili su nekoliko stotina zaštitnih vizira koji će biti distribuirani u nekoliko kovid bolnica – KBC „Zemun“, KBC „Zvezdara“, KBC „Bežanijska kosa“, KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“, Ortopedskom institutu Banjica i Zdravstvenom centru Surdulica.

Ceremoniji primopredaje špric pumpi u zemunskoj bolnici prisustvovali su predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić, belgijski ambasador Кoen Adam, belgijski ataše odbrane pukovnik Deneis i prvi sekretar Van Opstaele.

“Zaista sam zahvalan belgijskim kompanijama, koje su i same u teškoj situaciji, imajući u vidu posledice krize kovid-19, ipak smatrale važnim da učestvuju u ovoj akciji solidarnosti. U ovim teškim vremenima moramo da vodimo računa o zdravstvenim radnicima i drago mi je što je Fond B92 deo donacije usmerio u zaštitnu opremu koju će oni koristiti. Ova akcija pokazuje posvećenost belgijskih investitora da se bore zajedno sa svojim srpskim domaćinima, da prebrode trenutnu krizu. U tom smislu, i uprkos teškim trenucima kroz koje naše zemlje prolaze, Nacionalni dan Belgije, ovaj put obeležavamo na najtopliji i najlepši način“, izjavio je ovom prilikom ambasador Belgije u Beogradu gospodin Koen Adam.

Događaju i uručenju donacije prisustvovali su i predstavnici Belgijsko – srpske privredne asocijacije (BSBA)  predsednik  Hugo Van Vegel i izvršna direktorka Milica Vranjanac.

Pored kompanija New Image i Metech koje su obezbedile zaštitne vizire, ovoj akciji solidarnosti priključilo se još nekoliko belgijskih kompanija koje posluju u Srbiji, među kojima su i TARA International Consulting, Internacionalni centar za transfer znanja i tehnologije – ICTTI, Elicio Wind koju je na današnjem događaju predstavljali direktor Kristof Bols i Dejan Janković, kao i mnoge druge kompanije.

Tokom današnje posete KBC „Zemun“, predstavnike ambasade i belgijskih kompanija  dočekao je direktor te ustanove prof. dr Dragoš Stojanović, sa kojim su imali kratku razmenu o trenutnoj zdravstvenoj situaciji.

„Veoma nam je drago da postoje donatori koji u ovom trenutku, kada se Srbija i ostatak sveta zajedničkim snagama bore protiv novog virusa koji predstavlja globalnu opasnost, prepoznaju i cene trud i rad svih nas, zdravstvenih radnika. Izuzetna nam je čast kada svetski poznate kompanije prepoznavaju napor koji ulažemo u očuvanju zdravlja ljudi iz cele Srbije. Zbog toga smo im posebno zahvalni na donaciji špric pumpi koje nam olakšava lečenje i negu onih kojima je pomoć potrebna“, izjavio je prof. dr Dragoš Stojanović, direktor Kliničko – bolničkog centra „Zemun“.

Predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić istakao je ovim povodom: „Posle vrlo vredne donacije KBC „Dr Dragiša Mišović“, ambasada Belgije odlučila je da obeležavanje svog nacionalnog dana posveti solidarnosti sa Srbijom, zdravstvenim radnicima i pacijentima. Time je na najbolji način demonstrirano prijateljstvo i solidarnost, ali i belgijski patriotizam i dostojanstveno obeležavanje nacionalnog dana“.

Click