„Malo svetla tera mnogo tame“

15. October 2020.
Negativni primeri kada se učine vidljivi, često znaju da proizvedu brzo rešenje upravo zbog toga što su učinjeni vidljivim. Pozitivni primeri znaju da inspirišu i podstaknu, da se prošire, osnaže, postanu standard. Cilj i ovog teksta je da predstavi jedan veliki pozitivan primer društveno odgovornog poslovanja Eurobanku.
Eurobank AD Milena Stupar (2)
Milena Stupar iz Eurobanke, Veran Matić i Mihailo Gordić. Pozitivni primeri znaju da inspirišu i podstaknu, da se prošire, osnaže, postanu standard. Cilj i ovog teksta je da predstavi jedan veliki pozitivan primer društveno odgovornog poslovanja Eurobanku. Foto: Srpski filantropski forum

Piše: Veran Matić

Obeležavajući Nacionalni dan davanja 9. oktobar, Srpski filantropski forum je odlikovao poveljama brojne kompanije i pojedince za poseban doprinos u razvoju dobročinstva i filantropije.

Eurobanka je dobila priznanje za brojne donacije kojima je ojačan zdravstveni sektor, prvo sa 6 miliona dinara UNICEF-u za nabavku medicinske opreme, a zatim preko SFF-a i Fonda B92, milion i dvesta hiljada dinara – za kupovinu kiseoničkih protokomera za Klinički centar Srbije, KC Niš i KC Kragujevac.

Eurobanka je od osnivanja 2003. godine, primer društveno odgovorne banke koja je donela evropske standarde u poslovanju i u odnosu prema zajednici. Do danas je ukupno donirano više od 4,5 miliona evra u ključne oblasti podrške lokalnoj zajednici: obrazovanje, zdravstvo, ekologiju, kulturu i socijalnu inkluziju.

Od 2018. godine kontinuirano sprovodi samostalni projekat „Škola kao nacrtana za Vas“, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zahvaljujući sredstvima prikupljenim putem humanitarne Mastercard kreditne kartice „Eurobank Veliko srce“, modernizovani su kabineti i učionice  u srednjim ekonomskim školama u Beogradu, Šapcu, Subotici i Leskovcu.

I nakon ovih značajnih donacija, Eurobank je nastavila da učestvuje u postojećim inicijativama, ali i da pokreće sopstvene, pružajući podršku najugroženijim kategorijama društva. Među njima su i prodavci magazina LICE ULICE, koji su uvođenjem vanrednog stanja i posebnih mera zaštite od koronavirusa, bili suočeni sa nepremostivom preprekom – potpunom obustavom prodaje, pa samim tim i izostankom materijalnih prihoda. Pored toga, Eurobank je obezbedila finansijska sredstva za  nabavku uređaja „Power Tech“ koji je značajan za dezinfekciju umetničko istorijskih predmeta za Narodni muzej u Beogradu, kao i neophodnu pomoć porodicama iz Udruženja „Autizam Valjevo“. Takođe, na poziv NALED-a, Eurobank se, kao jedan od pokrovitelja, priključila konkursu za izbor najboljih primera nastave na daljinu i obezbedila 2 laptopa sa instaliranim softverom za čitanje e-knjiga, kao nagrade za najkreativnije nastavnike u Srbiji.

Srbija bez barijera

Nacionalni dan davanja je tematski ove godine posvećen podršci svima koji imaju probleme sa kretanjem, a to je skoro svaki četvrti građanin Srbije, osobe sa  invaliditetom, stari, majke sa  decom. Kada je reč o preprekama, obično se  misli na ivičnjake, nedostatak rampi i slično, a pitanje je mnogo šire i složenije.

Eurobanka je primer banke koja je na pravi način odgovorila ovim izazovima, primenjujući princip „Dizajn za sve“ u rekonstrukciji ekspozitura, koje su na taj način prilagođene za sve građane (za slepe i slabovide, korisnike invalidskih kolica, majke sa decom, starije ljude koji se otežano kreću).

U adaptiranim ekspoziturama, realizovana je obuka zaposlenih o korišćenju adekvatne terminologije u ophođenju prema osobama sa invaliditetom.

Poslovno sedište Eurobank: urađeno u skladu sa principima “Dizajn za sve”, u potpunosti prilagođeno osobama sa invaliditetom: Induktivna petlja postavljena u konferencijskoj sali, prilagođen ulaz u zgradu, pristupna rampa na ulazu svakog sprata, toalet  prilagođen osobama sa invaliditetom, podne gumene podloge za pravce komunikacije, taktilna info tabla za osobe sa oštećenim vidom, pokretna rampa na ulazu na terasu, lift označen Brajevom azbukom.

Za svoju poslovnu centralu, Eurobanka je dobila sertifikat o inkluzivnosti Evropskog instituta za dizajn i invaliditet, kao jedina poslovna zgrada u Srbiji kojoj je do sada uručeno ovakvo priznanje.

Zahvaljujući donaciji Eurobanke, internet prezentacija Srpske akademije nauka i umetnosti dostupna je za sve korisnike, što je omogućio softverski dodatak na kompjuteru i sajtu –  zvukom se dobijaju tekstualni sadržaji, opis slika. Ova banka omogućila je i izgradnju inkluzivnih parkova na Bežanijskoj kosi i Pirotu, u kojima mogu da se igraju SVA deca.

Odnos Eurobanke prema svim korisnicima, uključujući posebno osobe sa invaliditetom, je veoma važan pozitivan primer koji vodi računa o standardima i mogućnostima istim za sve.

A sve što su do sada uradili, trebalo bi da  bude standard za sve javne ustanove, stambene zgrade, saobraćajnice, sve ustanove. Uz sankcionisanje svakog odstupanja koje proizvodi barijere.

Veoma su važni i projekti Eurobanke koji nisu direktno vezani za pristupačnost objekata.

Pokretni inkluzivni muzej

Pokretni inkluzivni muzej predstavlja izložbu predmeta dizajniranih po međunarodnom principu „Dizajn za sve“, čiji su autori studenti fakulteta umetnosti, arhitekture, šumarstva i fakulteta za dizajn na privatnim i državnim univerzitetima na kojima se izučava dizajn. Na konkursu, studenti su imali zadatak da osmisle praktične predmete čija će upotreba olakšati život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. U okviru projekta „Pokretni inkluzivni muzej“, realizovan je  niz radionica o Dizajnu za sve na svim fakultetima u Srbiji koji se bave dizajnom i arhitekturom. Osnovna funkcija Pokretnog inkluzivnog muzeja jeste da predstavi uspešan spoj forme i funkcije, obezbeđujući uzore i inspiraciju dizajnerima i njihovim potencijalnim klijentima, proizvođačima koji rade u privatnom i javnom sektoru.

Studentske radove ocenjivalo je nezavisno telo koje su činili stručnjaci iz Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD), Bolonjske akademije lepih umetnosti, i članovi EIDD iz Srbije. Komisija je odabrala 27 najboljih radova koji su činili  postavku pokretnog muzeja i obilazili  veće gradove u Srbiji (među kojima rad pod nazivom „Sto za presvlačenje beba na javnim mestima“, rad pod nazivom „Špipaljka“, i kao najbolji „Jastuk sa tajmerom“, Šolja za slepe)

Projekat „Pokretni inkluzivni muzej“ odličan je povod da se javnosti skrene pažnja na probleme koje u svakodnevnom životu imaju osobe sa invaliditetom. Takođe, jačanjem politike Republike Srbije ka razvoju domaće proizvodnje, neophodno je edukovati mlade ljude o principima dizajna prilagođenog svima, da se upotreba ovih proizvoda ne bi isključivo bazirala na nabavci stranih proizvoda.

Projekat Umetnost za SVE

Inicijativa za partnerstvo sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti  na projektu „Umetnost za SVE“ proistekla je iz nedostupnosti sadržaja kulture osobama sa invaliditetom,  s ciljem omogućavanja pristupačnosti Galerije SANU i Galerije Nauke i tehnike svim građanima, bez barijera, obezbedjujući savremen i interaktivan pristup sadržajima kulture, prilagodjenim mladjoj populaciji, razvijanje svesti o toleranciji i razumevanju.

Postavka multimedijalnog mobilnog vodiča, taktilnih i audio pomagala u Galeriju SANU i Galeriju nauke i tehnike, omogućava osobama sa invaliditetom ravnopravnost i dostupnost sadržaja kulture. Multimedijalni vodič je lak za korišćenje; dovoljno je sa sobom poneti tablet, lap top, mobilni telefon i imati besplatan i lak pristup multimedijalnom muzejskom vodiču za svaku izložbenu postavku, bez obzira kako vidite, čujete i koji jezik govorite. Otvaranje  izložbe akademika Vlade Veličkovića poklopilo se sa puštanjem u rad multimedijalnog vodiča. Vladimir Veličković je podržao napore partnera u projektu da omoguće slepim/slabovidima, gluvim/gluvonemima da dožive i osete umetnost na potpuno nov način. Predstavnici Saveza slepih Srbije takođe su istakli da svoje afinitete prema umetnosti mogu da zadovolje putem taktilnog pristupa informacijama, kao i putem multimedijalnog vodiča koji tekstualne opise slika pretvara u govorne. Pored toga, u Galeriji nauke i tehnike SANU, održana je radionica za studente arhitekture na temu pristupačnosti, na kojoj je gost predavač bio Pete Kercher, ambasador EIDD-Design for All realizovana je izložba  „Gradovi za SVE“, u organizaciji Evropskog instituta za dizajn i invaliditet, Galerije nauke i tehnike SANU, Centra za razvoj inkluzivnog društva i Eurobank. Izložbu koja je nakon većih gradova Evrope stigla i u Beograd, činili su radovi projektovani po principu „Dizajn za SVE“, iz oblasti industrijskog dizajna, arhitekture i prostornog planiranja, prilagođeni za svakodnevnu upotrebu svih ljudi, bez barijera.

Poslednjih godina, zahvaljujujući sredstvima prikupljenim putem humanitarne Mastercard kreditne kartice Veliko srce, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac,  opremljene su senzorne sobe, montesori kabineti i spoljna igrališta u specijalnoj OŠ  „Miloje Pavlović“ u Beogradu, „Radivoj Popović“ u Zemunu, vrtiću „Zora“ na Zvezdari, dnevni boravak za decu sa invaliditetom u Prokuplju, itd.

Uspešna dugogodišnja saradnja sa Sportskim savezom OSI na promociji sporta i zdravog života za OSI. Svesni smo da su sportsko rekreativne aktivnosti jedan od najvažnijih elemenata u rehabilitaciji OSI, pa je zahvaljujući finansijskim sredstvima formiran prvi fudbalski klub u okviru saveza, organizovano takmičenje u sportskom ribolovu i kuglanju.

Organizacija prodajnog novogodišnjeg bazara u poslovnim prostorijama banke, koji okuplja socijalna preduzeća i Udruženja OSI koji prodaju svoje proizvode, nabavka paketića za decu iz različitih udruženja osoba sa invaliditetom, doniranje računara i nameštaja, sakupljanje čepova za akciju „Čepom do osmeha“, volontiranje zaposlenih u udruženjima, nabavka medicinske i zaštitne opreme tokom pandemije koronavirusa, samo su neke od aktivnosti koje sprovodimo proteklih godina.

Eurobanka je dobitnica brojnih priznanja za društvenu odgovornost, solidarnost, humanost. Članica je Srpskog filantropskog foruma.

Nacionalni dan davanja 9. oktobar, ove godine obeležen je po treći put u organizaciji Srpskog filantropskog foruma. Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje, Katalist Balkans i Privredna komora Srbije, realizuju Projekat za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.

 

Click