Istorijsko „treće poluvreme“ 164. „večitog“ derbija

12. April 2021.
Fudbalski klubovi Crvena Zvezda i Partizan i Beogradski maraton na zajedničkom humanitarnom zadatku. Veliko interesovanje za akciju. Trebalo je više od 74 godine da se stvori ovakva prilika.
1

Prvenstveni „večiti“ derbi između fudbalskih klubova Crvena Zvezda i Partizan, 164. po redu, održan je 07.04.2021. u okviru 30. kola  Linglong Tire Super lige Srbije.

Fudbalska bitka na terenu okončana je poslednjim zviždukom sudije Simovića i imala je svoj veliki sportski značaj, ali je tada počelo i specifično „treće poluvreme“ najveće utakmice srpskog fudbala i borba za srećnije i lepše detinjstvo mladih i dece – osoba sa invaliditetom, koja žele da se bave sportom.

Na inicijativu Beogradskog maratona, čije se 34. izdanje ove godine održava 16.05.2021. godine, pod sloganom „Bez barijera“, a sa ciljem da se osobama sa invaliditetom stvore bolji uslovi za redovan dnevni i sportski život, uprave i fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana rado su se uključili i dali svoj neizmerni doprinos u realizaciji ove akcije.

Dresovi, odnosno kompleti u kojima su fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana odigrali 164. „večiti“ derbi sada su spremni za prodaju i ovo je jedinstvena i istorijska prilika da neko postane vlasnik oba kompleta dresova sa odigranog derbija koji ima tradiciju dužu od 74 godine (prvi derbi je održan 05.01.1947. godine), kao i da kupovinom dresova, odnosno finansijskim prilogom učini izuzetno važan i human gest i tako značajno doprinese unapređenju rada SSOSIB i njihovih mnogobrojnih korisnika –  osoba sa invaliditetom pogotovo mladih i dece.

Uklanjanje mentalnih i fizičkih barijera je osnovni preduslov da se ova inicijativa sprovede, a partneri i aktivni učesnici u realizaciji celog projekta su i Srpski Filantropski forum i Sportski Savez osoba sa invaliditetom Beograda (SSOSIB), koji je i opredelio konkretne i verujemo ostvarljive sledeće ciljeve do kojih zajednički želimo da dodjemo sprovodeći ovu akciju:

  1. Prikupljanje sredstava za opremanje inkluzivnog sportskog vežbališta na otvorenom i inkluzivne sale za vežbanje u okviru Sportskog centra „ Olimp „ na Zvezdari, kao i nabavka sportske opreme potrebne za realizaciju programskih aktivnosti Sportskog saveza osoba sa invaliditetom grada Šapca. Revitalizacijom vežbališta i obezbeđivanjem opreme stvorili bi se uslovi za kontinuirano svakodnevno vežbanje preko 100 osoba sa invaliditetom, prvenstveno mladih, raznih kategorija invalidnosti. Za realizaciju ovog projekta potrebna su sredstva u iznosu od 2.300.000 rsd.
  2. Prikupljanje sredstava za finansiranje sportskih stručnjaka koji bi realizovali sportske programe za osobe sa invaliditetom grada Beograda u periodu jun – decembar 2021. Osam programa na deset lokacija širom grada pod stručnim nadzorom sportskih stručnjaka obezbedili bi uslove za kontinuirano vežbanje za više od 200 osoba sa invaliditetom, prvenstveno mladih, svih kategorija invalidnosti. Za ove potrebe su neophodna sredstva u iznosu od najmanje 1.000.000 rsd.
  3. Realizacija razvojnih programa koji bi omogućili većem broju osoba sa invaliditetom, pogotovo u prigradskim opštinama, da se uključe u aktivno bavljenje sportom čime bi se značajno poboljšao kvalitet života osoba sa invaliditetom u našem glavnom gradu i šire.

Kompletna akcija, odnosno opremanje sportskih vežbališta, realizacija sportskih programa za osobe sa invaliditetom i realizacija dugoročnih razvojnih programa biće sprovedena preko SSOSIB i sve uplate, odnosno sva finansijska sredstva treba proslediti na račun SSOSIB-a broj 325-9500600046308-30.

Svi zainteresovani  (pojedinci i firme) za dalji nastavak akcije i kupovinu dresova (oba kompleta) u kojima su fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana odigrali 164. „večiti“ derbi mogu da se jave na adresu office@bgdmarathon.org

Samo ozbiljne ponude će biti uzete u razmatranje.

Click