Inkubator za najmlađe borce Instituta za neonatologiju (FOTO)

15. November 2023.
Srbiji je potrebna nova akcija „Bitka za bebe“
Uručen inkubator Institutu za neonatologiju 2 - autorka Marija Kozomara
Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić prilikom donacije inkubatora

Izvor: Saopštenje za javnost Fonda B92

Uoči obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođene dece 17. novembra, u okviru akcije Fonda B92 „Bitka za bebe“ Institutu za neonatologiju Srbije danas je doniran jedan stacionarni inkubator vrednosti oko 1.300.000 dinara. Inkubator je zajednička donacija anonimnog donatora i građana čije su novčane donacije prikupljane u kasicama koje se nalaze u McDonald’s restoranima.

Kompanija Nicefoods Restorani već je nekoliko puta učestvovala u humanitarnim akcijama Fonda B92, pa je na tom tragu ovom prilikom usmerila sredstva prikupljana u McDonald’s restoranima u cilju nabavke vrednog uređaja za naše najmlađe borce koji se leče u Institutu za neonatologiju.

 

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić i Prim. dr sci. med. Radmila Mileusnić – Milenović, v.d. direktora Instituta za neonatologiju.

Predstavnike Fonda B92 i donatora dočekala je Prim. dr sci. med. Radmila Mileusnić – Milenović, v.d. direktora Instituta za neonatologiju i tom prilikom izjavila kako je zahvalna Fondu B92 koji je postao tradicionalni prijatelj kuće i da se nada da će se saradnja nastaviti i ubuduće. „Bez inkubatora ne možemo da obavimo zbrinjavanje prevremeno rođenog deteta, a ta deca često dugo borave u inkubatorima. Aparatura mora da se obnavlja. U 2022. godini je kod nas smrtnost bila 2.09%, prethodnih par godina kretala se između 4% i 5%, pre toga je procenat bio još viši. Smrtnost prevremeno rođenih beba ima već godinama trend smanjivanja, a to i jeste naš zadatak. Edukacija zdravstvenih radnika i dobra oprema utiču na te dobre ishode.“

„Pre akcije, Srbija je imala najveći procenat smrtnosti prevremeno rođenih beba. Sa nabavkom inkubatora smanjili smo tu stopu. Ponosni smo na činjenicu da su statistike o preživljavanju i uspešnosti lečenja vidljivo bolje iz godine u godinu, i da smo od pokretanja ove akcije do danas prešli jedan dug i uspešan put. Kroz akcije „Bitka za bebe“ i „Bitka za porodilišta“ Fond B92 želi ne samo da sistemski reši probleme sa nedostatkom opreme za urgentno preživljavanje beba koje su prevremeno rođene ili su na druge načine zdravstveno ugrožene čim se rode, već i da podigne kvalitet porodilišta i omogući adekvatno urgentno reagovanje kada su bebe bolesne“, rekao je predsednik UO Fonda B92 Veran Matić na uručenju donacije Institutu za neonatologiju.

Akcija „Bitka za bebe“ koju je Fond B92 pokrenuo prvog septembra 2011. godine je imala za cilj nabavku 100 inkubatora za srpske zdravstvene ustanove. Zbog uspeha akcije tokom koje je u prva dva meseca nabavljeno 100 inkubatora, „Bitka za bebe“ se nastavila i do sada je nabavljeno 220 inkubatora za skoro 50 zdravstvenih ustanova u Srbiji. Institutu za neonatologiju, kao najznačajnijoj ustanovi koja se bavi brigom o prevremeno rođenim bebama do sada su donirana ukupno 52 inkubatora. 

 

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić prilikom donacije inkubatora

Prema podacima koje Fond B92 svakodnevno prikuplja od zdravstvenih ustanova za negu beba, trenutno je za 44 ustanove iz 37 gradova u Srbiji potrebno nabaviti najmanje 130 stacionarnih i 7 transportnih inkubatora, ali i drugu prateću neonatološku opremu, ukupne vrednosti oko 3,8 miliona evra.

„Pozivamo sve donatore da se priključe našoj akciji i svojim donacijama pomognu da se stanje u srpskim porodilištima i dečijim klinikama popravi. Srbiji je posle 12 godina, kada smo opremili sva porodilišta neophodnim količinama inkubatora i druge opreme, potrebna nova akcija „Bitka za bebe“, kako bi se obnovila i dokupila neophodna oprema“, dodao je Veran Matić u apelu da se što više pojedinaca, organizacija i institucija aktivno uključi u pružanju pomoći najmlađima među nama.

Click