Fotoreporteri humanitarci

13. Februar 2020.
BH fotografi koji svakodnevno bilježe dešavanja, koja tako brižno pratite u novinama i na portalima, odlučili su okrenuti list i prodati svoje radove, ali ne za sebe.
reporteri humanitarci
Zajednička fotografija fotoreportera humanitaraca. Foto: NISAD SELIMOVIĆ/Preuzeto sa portala Oslobođenje

Piše: Nisad Selimović, Oslobođenje

Posao fotoreportera u ovoj našoj maloj i napaćenoj državi nije nimalo lak. Nije da je opasan kao što je to bilo tokom agresije ili kakvog inozemnog oružanog sukoba, ali da nije lako – uistinu nije.

Nedostatak kvalitetne opreme, slabo plaćeni angažmani (osim ako ne radite za kakvu vanjsku agenciju), morate uvijek biti mobilni i ispunjavati želje urednika… To je nimalo zahvalan posao ako mene pitate.

Ipak, koliko tih fotoreportera u nas ima, svi su redom dobri ljudi. Pokazali su to višestruko u vlastitim međusobnim odnosima, posuđujući fotografije jedni drugima u nevolji, ali i prema drugima kojima je pomoć prijeko potrebna.

To su dokazali i sinoć, kada su u galeriji Centra za kulturu i mlade u Jelićevoj, prepunoj gostiju, otvorili humanitarnu prodajnu izložbu čiji prihodi će ići u fond udruženja Pomozi.ba

– Već neko vrijeme razmišljamo o ovoj ideji, ali evo tek sada smo se odlučili skupiti na jedno mjesto i realizovati izložbu koja nikada nije bila upitna, govori za Oslobođenje Admir Kuburović, jedan od najmlađih fotoreportera koji inače radi za portal Radiosarajevo.ba.

Pomažemo koliko možemo

Fotografije od 21 fotoreportera (inače su ih 22 – jedan od njih ima dva rada na izložbi) tematski su posvećene različitim aspektima prirodnih i drugih ljepota Bosne i Hercegovine, a sav prikupljeni novac od prodaje radova proslijedit će Udruženju Pomozi.ba za liječenje oboljelih. – Trudili smo se izabrati fotografije koje su nama drage i koje su nastale nekako u pauzama naših zadataka i opuštenije su prirode. Imamo tu, recimo, jednu fotografiju kolege za koju je čekao tri dana da se svi uslovi poklope kako bi ispala kako je ispala, dodaje Kuburović.

Slične slatke probleme imao je i fotoreporter Oslobođenja Didier Torche koji je sa svojom fotografijom vječne vatre na Vracama uspio od pozadine načiniti takav efekat da mislite da ju je naslikao uljem na kakvom platnu. Takve boje efekatne može nijedan objektiv napraviti, nego je toplota od vatre učinila svojena najbolji način.

– Na dnevnim zadacima smo došli na ideju da možemo pomoći teško oboljelima. Sretni smo zbog toga, da pomognemo koliko možemo, kaže Torche. Sve fotografije su inače velikog formata, sa namjerom da se uklope u bilo koji ambijent, s obzirom na to da im je i osnovna namjena da budu prodate. Početna cijena svake bila je 100 KM, ali su kupci bili slobodni da svoju kupovinu obave i za viši iznos jer će on završiti u dobrim rukama.

– Mislim da su sve fotografije zaista pogodne da obogate neki prostor, a mi smo se selekcijom trudili da to uistinu i bude tako. Svi fotoreporteri igrom slučaja, jedini imao problema sa odabirom svojih fotografija. – Imao sam problem sa hard diskom, gdje mi je djela arhiva, tako da je na izložbi završila fotografija koja inače ne bi bila moj prvi izbor. Ali, ipak mislim da je i ova lijepa, jer jedina među 22 prikazuje panoramu Sarajeva, ističe.

Humanitarne izložbe bh. fotografa nisu novost i dešavale su se i ranije, ali izložba fotoreportera se nije održala nikada prije, pa time jučerašnji događaj još i više dobija na značaju. A da neće ostati samo na jednom izoliranom eventu, dokazuje i namjera ovih humanih umjetnika da osnuju udruženje i preko njega organizuju češće izložbe.

To je već u planu. Oni su slobodni da pošalju nekoliko svojih fotografija za koje smo poslije vijećali da budu i izložene. Tako smo i došli do ovako kvalitetne selekcije, objašnjava Kuburović koji je, stora da redovno organizujemo i samostalne izložbe naših članova, od kojih će neke sigurno biti i humanitarne prirode, dodaje Kuburović. Radove u galeriji u Jeiićevoj sinoć je izložio, kako rekosmo, 21 fotograf: Harun Muminović, Dženan Kriještorac, Admir Kuburović, Davorin Sekulić, Nedim Grabovica, Haris Memija, Didier Torche, Damir Ćumurović, Berjamin Nizić, Kemal Softić, Fuad Fočo, Ivan Šebalj, Samir Saletović, Amer Kajmović, Elvis Barukčić, Feđa Krvavac, Edin Hadžihasić, Armin Durgut, Jasmin Brutus, Midhat Poturović i Tarik Saletović.

Upravo je i potonji najmlađi među njima, a svoj talenat je naslijedio od oca Samira, dugogodišnjeg sarajevskog fotoreportera.

Ljepote BiH 

Jedan od učesnika, fotoreporter agencije Pixsell Armin Durgut kaže da je zanimljivost izložbe što će na njoj biti ponuđene fotografije razlititih umetnika, prikazujući prirodu, gradove, kulturne znamenitosti i simbole, uglavnom Bosne i Hercegovine. Navodi da će prezentirati i radove na kojima su u fokusu objektiva bh. gradovi snimljeni iz različitih perspektiva – iz zraka, u mraku, snijegu, izmaglici, obasjani munjama. – Predstavljamo ljepote Mostara, Sarajeva, Počitelja, Trebinja. Pejzaže, divlje konje i druge prizore za koje smatramo da su trebali ostati snimljeni, rekao je Durgut.

I on, kao i sve njegove kolege, naglašava da su radovi nastali u slobodno vrijeme, izvan okvira dnevnih zadataka, politike i žurbe. – Cilj nam je da prikažemo ljepote naše države, turističke destinacije, ali i u prvom redu da pomognemo onima koji su u stanju potrebe, ističe Durgut. Svi fotoreporteri su bili slobodni da pošalju nekoliko svojih fotografija od kojih smo poslije odabrali one koje će da budu i izložene. Tako smo i došli do ovako kvalitetne postavke.

Izložba je pobudila veliko interesovanje.

Tekst je prenet iz lista Oslobođenje.