35. Beogradski maraton – Trka dobrote posvećena i donacijama hrane

9. May 2022.
Srpski filantropski forum i Banka hrane Beograd nastavljaju da se bavi temom donacija hrane i da ukazuju na važnost doniranja hrane i podrške ugroženom stanovništvu, ali i značaj uspostavljanja stimulativnog okvira i ukidanja PDV-a na donacije hrane koje će omogućiti rast donacija hrane. U saradnji sa Beogradskim maratonom, koji je svake godine posvećen važnim i društveno odgovornim temama, ovogodišnji 35. Beogradski maraton – Trka dobrote, zajednički posvećujemo i ovom humanom cilju.
POCEO 34. BEOGRADSKI MARATON
Start 34. Beogradskog maratona. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Podsećamo da u Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 7 odsto stanovništva, odnosno, gotovo pola miliona ljudi. U riziku od siromaštva je gotovo četvrtina populacije (23,2%), dok su količine donirane hrane trenutno nedovoljne. Sa druge stane, prema procenama, u Srbiji se dnevno baca 2 miliona kilograma hrane.

U želji da utičemo na ove brojke, Srpski filantropski forum je zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo prošle godine pokrenuo kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” koja je bila posvećena donacijama hrane i obeležio četvrti Nacionalni dan davanja u svetlu ove teme. Dobili smo podršku više od 35 kompanija i na hiljade građana koji su udružili snage u promociji smanjivanja bacanja hrane i prikupljanju donacija hrane za najugroženije sugrađane širom Srbije. Ukupno je prikupljeno donacija, u novcu i u hrani, u vrednosti od 13.625.078 dinara, to jest 69.717 kilograma hrane.

Banka hrane Beograd od 2006. godine radi na smanjenju siromaštva i gladi, kao i bacanju hrane. Zahvaljujući podršci kompanija – donatora hrane, Banka hrane Beograd pomaže preko 250 humanitarnih organizacija širom Srbije čiji korisnici pripadaju raznim ugroženim grupama (samohrane majke, osobe sa invaliditetom, raseljena lica, deca bez roditeljstva, stara lica, beskućnici i dr.).

35. Beogradski maraton – Trka dobrote, koji se održava u Beogradu u nedelju 15. maja, je prilika da nastavimo sa promocijom važnosti doniranja hrane i zato zajednički pokrećemo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane.

Pozivamo vas da podržite kampanju doniranjem putem linka www.donacije.rs/projekat/obezbedimo-hranu

Ovom kampanjom predviđeno je prikupljanje sredstava za 400 krajnjih korisnika usluga Društva za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom iz Kragujevca.

Click