Mjehur Na Mreži – Jerry Lee Lewis

30. October 2022.
Džeri Li Luis (Jerry Lee Lewis), neukrotivi pionir rokenrola čiji su se vanserijski talenat, energija i ego sudarali u pesmama kao što su "Great Balls Of Fire" i "Whole Lotta Shakin' Goin' On", umro je u 87. godini.
Obit Jerry Lee Lewis
Džeri Li Luis. Foto: Beta/AP Photo/Rene Perez

Bio je poslednji preživeli iz generacije muzičara, poput Elvisa Prislija (Elvis Presley), Čaka Berija (Chuck Berry) i Litl Ričarda (Little Richard), koja je definisala rok muziku, pre no što je taj žanr sa Bitlsima postao globalni fenomen u šezdesetim godinama prošlog veka.

Luis je umro u svojoj kući kraj Misisipija, južno od Memfisa u američkoj saveznoj državi Tenesi, rekao je njegov predstavnik za štampu Zak Farnum (Zach Farnum). Vest se pojavila nakon pogrešne vesti portala MTZ o njegovoj smrti, koja je povučena.

Od svih rokenrol buntovnika koji su se pojavili tokom pedesetih godina prošlog veka, samo nekoliko je uhvatilo privlačnost i opasnost novog žanra kao što je to učinio pijanista rodom iz Luizijane koji je sebe zvao “Ubica”.

Dok su nežne balade prepuštane starijima, Luis je sav bio u požudi i zadovoljenju, sa svojim lascivnim tenorom, zahtevnim digresijama, divljim tempom, samouverenim glisandijima, drsko podrugljivim kezom i šašavo plavom kosom. Bio je stampedo sastavljen od jednog čoveka koji je obožavatelje navodio da vrište, a klaviriste da psuju – njegovi živi nastupi bili su tako zapaljivi da su tokom jednog, 1957. godine, dok je izvodio “Whola Lotta Shakin’ Goin’ On”, na njega bacane stolice, kao da se kantama vode gasio požar.

Sam Džeri Li Luis za sebe je govorio: “Beše rokabili. Beše Elvis. Al’ ne beše čistog rokenrola pre no što je Džeri Li Luis otvorio vrata nogom”.

Ali u privatnom životu, divljao je na načine koji bi mu danas okončali karijeru – a i u ono vreme zamalo jesu.

Na kratko vreme, 1958. godine, Džeri Li Luis bio je glavni takmac Elvisu, u smislu da ga zameni na mestu glavnog rokenrol hitmejkera nakon što su Kralja Rokenrola regrutovali u vojsku. Međutim, dok je Luis bio na turneji po Engleskoj, štampa je otkrila tri vrlo gadne stvari o njemu: bio je oženjen 13-godišnjom, a možda i 12-godišnjom Majrom Gejl Braun (Myra Gale Brown), ta devojčica mu je bila rođaka, a on je još bio oženjen sa prethodnom suprugom.

Turneja je otkazana a on je stavljen na crne liste, pa nije puštan na radiju a zarada mu je preko noći sa velikih visina pala na bukvalno nulu.

“Verovatno bih preuredio svoj život malko drugačije, ali nikada nisam krio ništa od ljudi, pa sam prosto nastavio da živim kao i obično”, ispričao je Džeri Li Luis listu Vol strit džornal 2014. godine.

Džeri Li Luis. Foto: Beta/AP Photo/Dima Gavrysh

U narednim decenijama, borio se sa zavisnošću od droga i alkohola, sa mentalnim bolestima i sa problemima na sudu. Dva od mnogih njegovih brakova završili su se ranom smrću njegovih supruga. Majra Gejl Braun razvela se od njega ranih sedamdesetih i kasnije se žalila da su je njegova fizička i mentalna okrutnost gotovo oterali u samoubistvo.

“Da sam ostala u braku sa Džerijem, do sada bi bila mrtva”, rekla je ona magazinu Pipl 1989. godine.

Luis je ponovo pronašao sebe kao izvođač kantri muzike tokom šezdesetih, i muzička industrija mu je naposletku oprostila grehe – dugo pošto je prestao da ima hitove. Dobio je tri nagrade Gremi i u novom milenijumu snimao je sa nekim od najvećih zvezda popularne muzike kao što su Mik Džeger (Mick Jagger), Brus Springstin (Bruce Springsteen), Bi Bi King (B.B. King), Grejs Džouns (Grace Jones), Kit Ričards (Keith Richards), Šeril Krou (Sheryl Crow) i Tim Mek Grou (Tim McGraw).

Click