Ima li rešenja za frilensere i porez? (gošća Branka Anđelković)

13. November 2020.
U 21. epizodi Netokracijinog Office Talks podkasta, razgovarali su sa Brankom Anđelković, suosnivačicom Centra za istraživanje javnih politika. Krovna tema epizode bila je najava oporezivanja frilensera, te diskusija šta je potrebno uraditi kako bi i država i frilenseri došli do konačnog rešenja.
2-1

velikom intervjuu koji smo objavili krajem oktobra, naša gošća analizirala je aktuelnu situaciju i predstavila predlog rešenja koji bi zadovoljio obe strane – i frilensere i državu. Upravo o tome smo sa Brankom razgovarali, ali ovog puta u podkast formatu, dotakavši se nekih od najvažnijih tačaka više nego aktuelne teme na relaciji frilenseri – Poreska uprava.

Takođe, zahvaljujući našoj gošći, uspeli smo da saznamo da je ovih nedelja, otkako je Poreska uprava obavestila radnike na Internetu da moraju predati poresku prijavu, urađeno dosta toga, ali da i dalje ima nesuglasica koje je potrebno rešiti.  

Ono što nam je naša sagovornica i otkrila jeste da čitav problem počinje da datira još ranije, tačnije od 2015. godine kada Svetska banka izveštava o velikom broju radnika na Internetu u Srbiji, a da se tek sada javlja pomenuti problem. Branka nam je govorila i o tome da ovdašnji zakon zapravo ne prepoznaje „slobodnjake“, sem u tri, četiri kategorije u koje potpadaju umetnici i novinari na primer.

Govorili smo i o tome šta podrazumevaju modeli poput samozaposlenih radnika kao preduzetnika (koji su registrovali svoju firmu) i zašto u tom slučaju ne postoji kategorija samozaposlenih radnika bez registrovane firme. U tom slučaju, naša sagovornica nam je govorila šta znači uvođenje hibridnog modela poslovanja koje su uvele i druge države u Evropi, kao i da li bi uvođenje hibridnog rešenja u ovom slučaju bilo ključ.

Pred sam kraj, Branka nam je detaljnije govorila i o kategorizaciji radnika na Internetu i njihovom oporezivanju, osvrnuvši se na kratko i na primere koji nam dolaze iz Bosne i Hercegovine kada je reč o oporezivanju frilensera. Štaviše, imaćete priliku da čujete i šta podrazumeva novoformirano Udruženje radnika na Internetu i koja je njihova uloga u pronalasku idealnog rešenja za pomenuti problem.

Tekst i podcast preneti su sa portala Netokracije.

Share