Agelast: Sistemski propusti koji dovode do stradanja dece u saobraćaju

6. November 2023.
U novoj epizodi podkasta Agelast, gospodin Galeb Nikčević je ugostio Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju i otvorio temu bitnu za javnost i pokretanje društvenog dijaloga.
Naslovna-Agelast-Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju
Foto: Agelast/Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju/epizoda 204

Izvor: Agelast

Ovo je tema o kojoj se skoro uopšte ne govori, a čija statistika i problematika je poražavajuća. Naime, svake godine u Srbiji pogine dvanaestoro dece do 14 godina, dok 110 dece pretrpi teže ili lakše telesne povrede. Faktor javnog rizika stradanja dece u Srbiji  je 12, dok je u ostalim zemljama Evrope 6.8,  što nas svrstava u najnebezbednije zemlje u Evropi u oblasti bezbednosti saobraćaja. 

 

 

U nedostatku psihološke podrške, institucionalne i pravne podrške, roditelji stradale dece su bili primorani da se okupe i oforme udruženje koje ima za cilj promovisanje bezbednosti u saobraćaju i pomoći i podrške članovima stradale dece u saobraćaju. 

Više o odgovornosti kreatora saobraćajne politike na linku.

O bezbednosti, o pravnim poteškoćama, potpunom institucionalnom odsustvu bavljenja ovim porodicama koje nakon tragedije ostaju potpuno prepuštene samima sebi, ali i potencijalnim rešenjima, kaznenim politikama i mnogim drugim, zaista teškim, ali važnim temama, Galeb je razgovarao sa svojim gostima u ovoj epizodi.

Tragično je što država ne predviđa i ne pruža nikakvu psihološku podršku roditeljima i porodicama, niti im pruža bilo kakvu podršku u pravnim problemima sa kojima moraju da se suoče tokom krivičnih postupaka protiv počinitelja. Od problema i propusta od strane kreatora saobraćajne politike, nadležnih ministarstava, obdukcija, preko veštačenja, pa sve do presuda, sistem ni u jednom trenutku ne vidi žrtve ovih tragedija.

Više o tome da li smo jednaki i ravnopravni u saobraćaju

Gosti su podkasta su: 

– Verica Vitorović/Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju

– Vera Janković/Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju

– Igor Velić/Sigurne staze

Click