Filmovi Bekima Fehmijua u programu „Fest klasik“

16. February 2020.
Sloganom „Skupljači emocija“ 48. Fest odaje počast velikom glumcu Bekimu Fehmijuu, čiji je lik Belog Bore iz čuvenih „Skupljača perja“ na plakatu predstojećeg festivala, a posvećen mu je i deo programa Fest klasik u kojem će biti prikazano sedam njegovih filmova domaće i strane produkcije.
21657900409_1f643e670e_o
Foto: kosta korçari / flickr / CC 2.0.

Izvor: RTS, Jugoslovenska kinoteka

Specijalno za ovu priliku Fest je nabavio film Dozvola za ubistvo (Permission to Kill / The Executioner, 1975), u kojem je Bekim Fehmiu igrao uz Dirka Bogarta i Avu Gardner.

Triler drama reditelja Sirila Frankla, u koprodukciji Velike Britanije, Austrije i SAD, moći će da se vidi 5. marta u Sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke.

Retrospektiva inače započinje 29. februara kada će biti prikazan američki film Avanturisti (The Adventurers, 1970) u režiji Luisa Gilberta. U toj akcionoj drami Bekim Fehmiu je bio partner Šarla Aznavura, Alana Badela i Kendis Bergen.

Na programu je i italijansko-francuska koprodukcija Avanture Odiseja (L’Odissea, 1968) u režiji Franka Rosija.

Bekim Fehmiu: Blistavo i strašno II deo
Izdavač: Samizdat B92

Nakon uspeha Skupljača perja (1967) na festivalu u Kanu Fehmiu je započeo međunarodnu karijeru upravo naslovnom ulogom u toj ekranizaciji antičkog epa, a njegova Penelopa bila je poznata grčka glumica Irena Papas.

Iz inostranog opusa Bekima Fehmijua odabran je i italijanski film u žanru drame Poslednji sneg proleća (L’ultima neve di primavera, 1973) Rajmonda del Balza, u kojem je igrao sa Agostinom Beli.

Na njegove kreacije u domaćoj produkciji podsetiće ratna drama Uzrok smrti ne pominjati (1968) Jovana Živanovića, u kojoj su ponovo, kao u Skupljačima perja, pred kamerom zajedno bili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina i Bata Živojinović, a takođe i dva filma reditelja Dragoslava Lazića Košava (1974) i Tople godine (1966).

Ulaznice za program Fest klasik i u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj moći će da se kupe na obe adrese, a blagajne će raditi celog dana, od 10 sati do početka poslednje projekcije.

Članak je prenet sa portala RTS.

Click