Pupovac očekuje dalji iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije

20. November 2020.
Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i poslanik hrvatskog parlamenta Milorad Pupovac izjavio je danas da očekuje dalji iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije u pogledu nestalih i suđenja za ratne zločine, kao i da usledi susret na najvišem nivou bilo predsednika vlada ili republika.
KONFERENCIJA ZA NOVINARE SRPSKOG NARODNOG VECA
Foto: BETA/HINA/Daniel KASAP

“To bi bila logična završnica svega ovoga što činimo, ne samo logična nego i nužna kada su u pitanju hrvarsko-srpski odnosi”, naveo je Pupovac u izjavi za N1 tv.

Sumirajući događaje od prethodna dva dana, Pupovac je konstatovao da su gestovi predstavnika srpske zajednice, kao i specijalnog izaslanika predsednika Srbije Verana Matića na ceremoniji odavanja pošte žrtvama rata u Hrvatskoj bile veoma snažne i značajne i da nijedna žrtva nije zaboravljena – ni hrvatska ni srpska.

“Nisu zaboravljeni ni Hrvati koji su okrutno stradavali u završnim ratnim operacijama nakon odvođenja iz bolnice i ubistava na području Ovčare, a ni Srbi koji stradali od početka sukoba. Ti gestovi su značajni i zato što je specijalni izaslanik predsednika Matić prvi put u ime predsednika položio venac na Ovčari na način koji je izazvao emotivne reakcije, jer je pred spomenikom savio svoje koleno i iskazao duboko poštovanje u tradiciji, snažnoj, evropskoj, koje u takvim gestovima postoji”, rekao je Pupovac.

Podsetio je i da je predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković izrazio svoje pozitivno mišljenje ne samo o gestu Matića, već i odluci vlasti Srbije, preciznije predsednika da Matić bude preključe i juče prisutan u Vukovaru i da je to okarakterisano kao značajan doprinos procesu pomirenja između Srbije i Hrvatske.

Naglasio je da taj proces nije sada započet, da ima ranije korene ali da se neprestano prekidao i da nije imao liniju kontinuiteta.

“Važno je da se to dogodilo unutar same Hrvatske”, kaže Pupovac, ali dodaje da je važno i to da je praksa komemorativnih sećanja na obe strane poslednjih godina uglavnom proizvodila konfrontaciju a ne osećaj saosećanja.

“Juče u Vukovaru uglavnom su se čule poruke koje nisu bile ni na koji način protivne onome što se dogodilo dan pre Kolone sećanja, očito da su poruke shvaćene i da je nekakav elemenat uzajamnog poštovanja uspostavljen”, kaže Pupovac.

Ističe i da je ranijih godina a i sada bilo pokušaja opstrukcije da se to dogodi i da je Matić planirao prošle godine da dođe u Vukovar i bude u koloni i položi venac, pa ga je gradonačelnik proglasio personom non grata.

U prepreke koje ne doprinose pomirenju na tlu Hrvatske ubrojao je i odnos prema ćirilici i nedavna hapšenja Srba u Negoslavcima.

“Mi smo odlučili da se nećemo povući, odlučili smo da budemo hrabriji od tih ljudi i da idemo korak dalje. Pokazalo se da smo ispravno napravili jer je značajan deo uticajnih medija u Hrvatskoj oštro kritikovao gradonačelnika Penavu. Republička vlast je htela da učini sve da se možemo pojaviti na svakom mestu”, rekao je Pupovac.

On je kazao da nisu sve prepreke prevladane ali da se može reći da su akteri pomirenja uz pomoć obe vlasti bili dominantini i da su njihovi gestovi dominirali nad “onima koji su hteli da nas zadrže u tome da u Vukovaru i Hrvatskoj i dalje vlada neka vrsta ratnog stanja i sukoba umesto pomirenja”.

Tekst je prenet sa portala Dnevnik.rs.

Share