Prosvjed zbog sarajevske molitve za ubijene u Bleiburgu

9. May 2020.
Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini najavila je da će održati mirni protest ispred Sarajevske katedrale zbog najavljene molitve za ubijene u Bleiburgu, koja će biti održana 16. maja.
Untitled-1

Iz Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini najavili su da će održati mirni protest ispred Sarajevske katedrale zbog najavljene molitve za ubijene u Bleiburgu, koja će biti održana 16. maja.

Poručuju da osuđuju stradanje nedužnih civila, ali i ističu da je 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata jasna slika i razlika između onog što se dogodilo u Bleiburgu i onoga što ‘raznorazne desničarske organizacije pokušavaju prikazati’.

Upozoravaju da će u Sarajevu jedna vjerska zajednica, s podrškom i pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske, inače članice Europske unije, obilježiti konačni slom kolaboracionističkih i fašističkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Inicijativa je izrazila žaljenje što Crkva molitvu organizira u antifašističkom Sarajevu, a kardinala Vinka Puljića pozvali su da odustane od molitve, za koju su rekli da ne širi Isusove poruke mira i ljubavi.

Podsjetimo, predviđeno je da se Blajburške žrtve komemoriraju 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, ali zbog pandemije korona virusa neće biti centralne komemoracije u Bleiburgu. Ipak, na groblju u Unterloibachu bit će molitva, a kod spomenika na Blajburškom polju bit će položeni vijenci u ime vlasti Hrvatske i Počasnog blajburškog voda.

Na molitvi i polaganju vijenaca bit će voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, fra Pavo Dominiković, hrvatski ambasador u Austriji Daniel Glunčić te nekoliko članova Počasnog blajburškog voda iz Austrije. Na zagrebačkom groblju Mirogoju bit će održana molitva i položit će se vijenci u ime državnih izaslanstava. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan, a dovu imam zagrebačke džamije Mersad-ef. Kreštić.

Nadbiskup Puljić predvodit će u Katedrali u Sarajevu misu zadušnicu, u skladu s epidemiološkim propisima za vjerske objekte u Bosni i Hercegovini. Organizator komemoracije je Počasni blajburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini ocjenjuju da se zanemaruje činjenica da je u gomili kolaboracionista u Bleiburgu bilo i Slovenaca, pa i četnika, te da se događanja u Bleiburgu pokušavaju netočno prikazati kao smisleni osvetnički čin usmjeren isključivo ka Hrvatima i hrvatskom narodu, ‘zanemarujući pritom brojnost i snagu narodnooslobodilačkog pokreta u Hrvatskoj’.

Još su poručili da je historijski revizionizam, i za sukobe nastale raspadom Jugoslavije devedesetih i za Drugi svjetski rat, prisutna pojava, da je u neku ruku razumljivo kada historijski revizionizam potiču desničarske i ekstremno desničarske organizacije i sajtovi, ali je opasno i njih zabrinjava kada ga potiču vjerske organizacije.

‘Nadasve je žalosna, ali i opasna činjenica da se ovogodišnje komemoracije održavaju pod pokroviteljstvom službenog organa jedne članice Europske unije, i to članice koja u ovom momentu predsjedava istom organizacijom.’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za javnost osudio je najavu održavanja mise u Sarajevu. ‘Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Vinku Puljiću savjetujem da se, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca’, napisao je Komšić, prenosi Fena.

‘Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu i pomoli se za duše hiljada nevinih civila, uključujući i djecu pobijenih na najbrutalniji način u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Ili, ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali počinili takve zločine kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari’, dodao je Komšić.

‘Ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti. Ubijali su i Hrvate, katolike, samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta’, navedeno je u Komšićevoj izjavi.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click