Nordeus: Ulaganje u obrazovanje mladih mora da dođe iz privatnog sektora

9. June 2021.
Kada je reč o obrazovnim granama koje su veoma povezane sa industrijom, ulaganje u mlade mora da dođe iz privatnog sektora. Industrija mora da sarađuje sa obrazovanjem i pripremi te mlade za karijerni put, rekao je Miloš Đuričanin iz Nordeusa koji je ujedno zadužen i za novoosnovanu fondaciju ove IT kompanije.
1-20-1024x576
Izvor: N1

Izvor: N1 Beograd

Istovremeno sa prodajom srpske IT kompanije Nordeus američkoj kompaniji Take Two, Nordeus je osnovao fondaciju sa početnim budžetom od tri miliona dolara, kako bi podržao razvoj obrazovanja u Srbiji.

“Sve ostaje isto, Nordeus nastavlja da posluje kao i do sada, samo ćemo kao deo Take Two imati priliku za osvajanja i nekih drugih tržišta“, rekao je Đuričanin za N1.

Ideja fondacije koju je osnovao Nordeus je da podrži razvoj obrazovanja u Srbiji.

„Mi ne nastupamo kao kompanija koja ima rešenje za obrazovni sistem, ali smo svesni da je obrazovanje naše dece odgovornost svih nas i želimo da budemo deo tog procesa i da kroz saradnju sa učesnicima koji su već deo tog sektora dodatno ubrzamo taj rast“, rekao je Miloš Đuričanin.

Lako je, ističe, unaprediti pojedinačne škole, na primer u Beogradu gde je veća koncentracija novca. Ali treba, smatra, naći način da se unapredi ceo obrazovni sistem, kreira okruženje i budućnost za decu gde god da žive u Srbiji.

„To je tema oko koje se svi slažemo, tema nas i države kao društva“, istakao je gost N1 dodajući da fondacija traži partnere za unapređenje obrazovanja.

Ne možemo, kaže, da se sklonimo sa strane i samo gledamo u nastavnike.

„To znači da na tome radimo zajedno sa školama i nastavnicima koji zaista danas nose najveći teret obrazovanja, ali i u radu sa partnerima kao što ste vi na primer, gde sliku tog obrazovanja možemo da predstavimo i roditeljima koji taj obrazovni sistem treba da podržavaju“, istakao je Miloš Đuričanin.

Na pitanje šta treba da zna neko ko je mlad i želi karijeru u gejmingu on ističe da svako ko ima interesovanje za gejming mora da razmišlja šire,  da se ne oslanja samo na sistem i da ta interesovanja ostvaruje van škole.

„U Srbiji se tokom 10 god razvija cela gejming industrija što je krunisano osnivanjem srpske Asocijacije industrije video igara, koja okuplja kompanije, a Nordeus se priključio osnivanjem svog haba“, objašnjava Đuričanin.

Kako smatra, obrazovanje u Srbiji nije samo po sebi dovoljno da pripremi đake za sistem rada koji danas postoji. I to, navodi – nije slučaj samo u našoj zemlji, te stoga treba razmišljati unapred – kako mlade zadržati ovde.

„Danas je gejming na raskrnici znanja i interesovanja koja se prepliću u toj industriji. Prvo, prepliće se psihologija i razvoj, te je važno kome se obraćamo igrom i ko su igrači. Potom, tu je preplitanje sa znanjem i tehnologijom, što radi druga ekipa ljudi. Treća se bavi umetnošću i dizajnom, a potom dolazi četvrta ekipa sa znanjem biznisa i odgovorom na pitanje – kako doći do potrošača. Sklop svih tih znanja je neophodan da bi se došlo do jedne kvalitetne igre koja ispunjava potrebe igrača. Kada to stavimo u kontekst obrazovanja – već tu moramo da naučimo da posmatramo jednu istu stvar iz različitih uglova“, zaključuje Miloš Đuričanin.

Celo gostovanje možete pogledati ovde:

Članak je prenet sa portala N1.

Click