„Ako imate pameti odlazite“: Ko bi da proteruje Slovake u Srbiji

26. October 2021.
Pre 10 dana, slovačkoj evangelističkoj crkvi u Begeču stiglo je preteće pismo u kome se Slovacima iz tog mesta daje rok od dva-tri meseca da se isele u susedni Gložan, većinsko slovačko mesto. To je četvrto pismo sličnog sadržaja za pet godina, a meštani veruju da iza svega stoji jedna osoba. Slučaj je prijavljen policiji, a istraga je u toku.
1024px-Ulica_Kralja_Petra_I_Begeč
Begeč. Foto: Micki, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Autor: Ksenija Pavkov, N1 Beograd

Mirno bačko selo na dvadesetak kilometara od Novog Sada. U samom centru, spomenik onima koji su se za mir borili.

„Ovaj spomenik je po meni jedan veliki simbol, na kom stoje ispisana ravnopravno imena Slovaka i Srba koji su dali život za slobodu. Oni su bili zajedničkim snagama u ovoj borbi, svesni, povedeni idejom da će se ovde živeti zajednički, u slobodi, u ljubavi i u slozi“, kaže David Francisti, meštanin Begeča.

Tako žive i danas, nastavlja priču Begečanin i Slovak David Francisti. U multinacionalnu sredinu nemir je nedavno unelo anonimno pismo, ubačeno u sanduče evangelističke crkve.

„Slovaci napolje i svi đaci iz naše škole i vrtića! Ako imate pameti odlazite! Ako nemate čeka Vas pakao kao naše Srbe na Kosovu“, navodi se u pismu.

Pisano rukom, na četiri strane, u pismu su poimence pobrojane i slovačke porodice kojima se poručuje da im Begeču nije mesto. To je četvrto takvo pismo u poslednjih pet godina.

„Ja tvrdim da je to jedan pojedinac, to je moje mišljenje, da je to akt jednog pojedinca koji ne treba zanemariti, već njega treba sankcionisati prema zakonima Republike Srbije“, kaže Francisti.

Za razliku od sličnih šovinističkih akcija iz 1990-ih godina, Slovaci se ne proteruju iz zemlje, nego u susedni Gložan, selo u kom etničku većinu čine Slovaci, koji su tu duže od dva i po veka.

Jurij Cervenak, član Nacionalnog saveta Slovaka od njegovog osnivanja, kaže da u dugoj istoriji suživota dva naroda nije zabeležen sličan incident.

„Najviše što me tu brine – do čega smo mi došli u 21. veku. Zbog čega je Srbija plodno tlo za neko proterivanje ljudi koji su tu 250 godina, stvaraju imetak i sad neko dođe, pa te tera iz kuće“, rekao je Cervenak.

„Širenje fašističkih ideja, mržnje na nacionalnoj osnovi i raspirivanje ubilačkih namera“ osudila je predsednica slovačkog nacionalnog saveta Ljubuška Lakatoš u pisanoj izjavi za N1. Uputila je i apel nadležnima da počinioca otkriju i adekvatno kazne. Slučaj je sada u rukama novosadske policije.

Članak je prenet sa portala N1.

Click