Siromaštvo je često nevidljivo jer je skriveno od očiju javnosti

19. July 2022.
Za pomoć se sve više obraćaju radno aktivne osobe koje svojim prihodima ne mogu više podmirivati svoje mjesečne troškove
unnamed.jpg

U okviru humanitarnog programa Lanac dobrih ljudi, koji djeluje pod okriljem Saveza prijatelja omladine Ljubljana Moste-Polje, već godinama opažaju da im se za pomoć sve više obraćaju radno aktivne osobe koje svojim prihodima ne mogu više podmirivati sve svoje mjesečne troškove. Zadnje dvije godine se broj radno aktivnih, koji se uključuju u program, izrazito povećao.

Kako je za Marketing Magazin kazala Katja Bezjak Draškovič, direktorica agencije Strobl Advertising Group, kampanju je podstakla činjenica da se za humanitarnu pomoć obraća sve više radno aktivih porodica. U Lancu dobrih ljudi 70 odsto uključenih dolazi iz kategorije radno aktivnih porodica koje sa svojim prihodima ne mogu preživjeti.

Osim toga, ove godine je među svim uključenim porodicama 50% onih koje su seprvi put uključile u program jer se prvi put suočavaju s takvom stiskom. »To je bilo ishodište za prikaz stvarnih situacija porodica koje su se našle u siromaštvu koje zbog strašne društvene stigme ostaje skriveno. Kampanjom želimo istaći da je stvarna slika siromaštva danas drugačija od opće predstave u društvu o tome kako bi siromaštvo moralo izgledati pa je zato potrebno otvoreno razgovarati i presjeći stereoptipne predstave o siromaštvu,“ kazala je.

Članak je prenet sa portala Media Marketing.

Članak je prenet sa portala Media Marketing.

Click