Grafit s vješalima za Pupovca satima stoji nedirnut u centru Zagreba

4. December 2019.
U Slovenskoj ulici, smještenoj u širem centru Zagreba, nepoznata osoba ispisala je grafit u obliku vješala uz prezime Pupovac.
pupovac_grafit_javniservis
Fotografija preuzeta sa portala Novosti

Nepoznati počinitelji nastavljaju s govorom mržnje po zagrebačkim ulicama. Na meti su opet Srbi, odnosno predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. U Slovenskoj ulici, smještenoj u širem centru grada, na fasadi zgrade na broju 15 nacrtan je grafit u obliku vješala uz prezime Pupovac.

Vijest o još jednoj izravnoj prijetnji prvi je objavio portal Index.hr, uz konstataciju da se radi o ‘zastrašujućem grafitu koji se može tumačiti ne samo kao primjer govora mržnje već i kao prijetnja smrću‘. Fotografiju je Indexu poslao čitatelj, a vijest je objavljena u prijepodnevnim satima. Usprkos činjenici da je od tada prošlo prilično vremena, grafit nije bio obrisan do 15.30 sati, kada ga je snimio reporter Novosti. Uz sramotan crtež, nalazi se i stariji grafit ACAB usmjeren protiv policije, kao i malo slovo ‘d‘ kao simbol NK Dinama, te ZG u počast Zagrebu i brojka ‘86‘ koja simbolizira godinu osnivanja Bad Blue Boysa, ali su i oni stariji od grafita prijetnje saborskom zastupniku srpske nacionalne manjine.

Stanari obližnjih zgrada kažu da je ispisivanje grafita sa sličnim sadržajem često u njihovom kvartu i da se trude ne obazirati na njih, tako da nisu vidjeli kad je ovaj nacrtan.

Predsjednik SDSS-a Pupovac zadnjih mjeseci je na meti desničara, a braniteljske udruge podnijele su i kaznene prijave protiv njega zbog upozoravanja na pokušaje rehabilitacije NDH, koje je Državno odvjetništvo odbacilo, na što su iz tih udruga DORH nazvali ‘komunističkim leglom‘. Grafiti s govorom mržnje kulminirali su u maju prilikom predizborne kampanje SDSS-a za Europski parlament kada su plakati te stranke praktički u svakom gradu bili išarani uz nacionalističke i prijeteće poruke.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click