Danas bi David Dragičević proslavljao svoj 24.rođendan

31. January 2021.
Da je živ, David Dragičević bi danas proslavljao svoj 24. rođendan.
Beta-gm94xq2vrf.547x371
Foto: Beta

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci tokom 2018.godine, kada su su okupile desetine hiljada građana.

Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra 2018.godine, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na TrguKrajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine.

Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja okončana je 30.decembra policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica.

Kako su i ranije obećali, Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta 2019.godine a David svoj posljednji smiraj pronalazi na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča.

Paradoksalno, umjesto da se rješava slučaj ubistva, dešavaju se progoni i suđenja protiv članova “Pravde za Davida”, oca Davora Dragičevića, i protiv Davidove majke Suzane Radanović.

Iz Pravde za Davida poručuju u dalje kako odustati neće.

“Ovo je borba svih nas protiv velikog zla. Mnogo posla je pred nama. Sve se ovo moglo davno riješiti da u institucijama nemamo pojedince koji su spremni da zataškaju ubistvo. Nažalost, realnost je potpuno drugačija i mi na takvo stanje ne pristajemo. Naprotiv! Neka bude pravda za Davida! I neka bude pravda za sve! U našim srcima David živi” poručio je za BUKU ranije Ozren Perduv.

Pravda za Davida kao Put pravde 2020.godine su nastupili na lokalnim izborima u Banjaluci, ali nisu uspjeli ući u gradsku Skupštinu.

Majka Davida Dragičevića Suzana Radanović oglasila se na društvenim mrežama i potvrdila je da će Davidov grob danas prvi put posjetiti katolički sveštenik, jer ih je SPC sve vrijeme ignorisala.

Tekst je prenet sa portala Buka.

Click