Ponovo radi Fast radio

20. January 2020.
Niški Fast radio ponovo se čuje, samo što je sada, pošto je na internetu, dostupan i slušaocima iz drugih krajeva. Čuveni džinglovi, koje je auditorijum obožavao i uz koje se smejao, opet se emituju, u nešto drugačijoj formi i pod izmenjenim imenom „Original Fast sa kosim džepovima“.
fast6-696x347.png

 

Pre 20-30 godina bile su popularne farmerke Levis original sa kosim džepovima. Apropo toga, kao štos smo uzeli Fast, a moglo je da bude bilo šta drugo, ali pošto se oslanjamo na stare džinglove sa Fasta, tako se i zove“, priča Nenad Tančić, pokretač novog Fast radija.

On kaže da se na novom Fast radiju pušta dosta bajate muzike, odnosno muzike iz nekih prošlih vremena, pošto je to njemu blisko.

Ima i nečeg novog, a to su niški autori. Pesma Mitra, uličnog svirača, prvi put je puštena na ovom radiju. Eto, to je razlog njegovog postojanja. Želim da pustim niške autore, koje nijedna radio-stanica neće pustiti. Jeste da nema veliku slušanost, ali muzičarima će to značiti“.

Prvobitni Fast počeo je da radi juna ’93. godine, u vreme kada je otvoreno mnogo radio-stanica u Nišu.

Bila je to nekakva moda, nešto kao pokret. U tom mnoštvu stanica mi smo se izdvojili kao poseban radio zato što smo radili nešto drugačije od drugih. Fast je bio bogat duhom, bio je pre svega gradski radio. Obraćali smo se gradskoj ekipi ljudi, koja je mogla da razume to što radimo, a obraćali smo se prvenstveno muzikom, ali i džinglovima. Govorili smo tako, a ne rečima. On je imao neku svoju autentičnost, bio je dobro prihvaćen i dosta slušan, što je svakako prijalo“, seća se Tančić.

Fast je postojao desetak godina, a on ga je napustio krajem devedesetih.

Tada su radio-stanice već počele da se gase, internet je počeo da preuzima interesovanje slušalaca. U vreme kada smo počinjali, interneta nije bilo, i tako smo i opstajali. Fast nije bio klasičan radio, koji je imao voditelje. Nekada se pojavljivao glas uživo, ali vrlo retko. Imali smo emisiju bez tačno određenog termina, zvala se ’Ja sam taj i taj, to je moj izbor’. Taj neko birao je muziku i pričao zašto bira baš to. Kroz tu emisiju prošlo je dosta različitih ljudi, počev od Ciganke što čisti po kućama, koja je više od sat vremena pričala o omiljenoj muzici. Odmah sledeće nedelje gost je bio Zoran Đinđić. Nedeljom smo puštali domaću muziku“.

Slušaocima su dosta poručivali kroz reklame i džinglove, po čemu je radio bio prepoznatljiv, jer, kaže, muziku svako može da vrti.

Neko vreme razmišljao sam o novoj radio-stanici, pošto sam već u nekim godinama, a uspeo sam da spasim jedan broj tih džinglova i reklama sa početka. Mnogo toga je izgubljeno, nažalost, jer se nije čuvalo. Ima i dosta toga što se radilo svih ovih godina, jer sam ja proizvođač reklama još od ’80-ih godina i imam veliku produkciju iza sebe“.

Pokrenuti internet radio, kaže Tančić, nije ništa teško, potrebno je manje od sat vremena. On je to učinio uz pomoć prijatelja. Voleo bi da se ovim radiom bavi neko vreme, pa da kasnije to prepusti mlađim ljudima, zaključuje Nenad Tančić.

Članak je prenet sa portala Media&Reform.

Članak je prenet sa portala Media&Reform.

Click