Veran Matić u Markeru: Dešava se jedna relativizacija ubistva Slavka Ćuruvije i celokupna istrage (VIDEO)

13. September 2023.
Predsednik komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić gostovao je večeras u emisiji Marker i tom prilikom istkao je da je "reakcija javnosti od samog ubistva Slavka Ćuruvije slaba“.
Veran Matic 11 Apr 2021 02 Srdjan Ilic
Veran Matić. Foto: Srđan Ilić

Izvor: Insajder

“Dakle, slaba je bila prvih dana zbog toga što je bilo bombardovanje, potom je Miloševićev režim nastavio da prikrije dokaze sve do petog oktobra. Za to vreme tadašnja opozicija je govorila da će prvu stvar koju će uraditi rešiti slučaj ubistva Slavka Ćuruvije. Ne samo da nisu rešili, nego je nastavljeno dalje mistifikovanje i zatrpavanje činjenica i ubijanje drugih kolega, 2001. Milan Pantić“, istakao je Matić.

Trećeg septembra u rijaliti na televiziji Pink pod nazivom “Elita“ ušla je i rođaka Slavka Ćuruvije. Matić podseća da su tabloidne informacije počele da se šire odmah posle ubistva Ćuruvija.

“Dakle, u prvih nekoliko dana je napravljen taj narativ koji se sada nastavlja na Pinku. Jedna relativizacija ovog ubistva i celokupna istraga“, istakao je predsednik komisije za istraživanje ubistva novinara i dodaje:

“Mislim da je bilo kakav oblik relativizacije tog postupka jedan udar na pravnu državu, udar na našu novinarsku profesiju i zaista je žalosno kada vidimo da nema te reakcije. Suđenje je pratio mali broj novinara. Više puta je prećeno smrću Draganu Kecmanu koji je policijski inspektor koji je potpisao između ostalog optužnicu i razotkrio ovaj slučaj.“

Na pitanje Insajdera jel smo se navikli da “istinu” saznajemo u rijaliti programima, Matić odgovara da to nije istina, nego je to relativizovanje istine.

“To je nastojanje da se ono što se zove pravna država, ono što se zovu institucije, ne izgrade i ne učvrste i ne postanu stubovi društva, već je to nešto što pliva iz dana u dan između senzacionalističkih naslova, polu-istina ili potpunih neistina koje vladaju našom medijskom scenom i bez ikakve sankcije. U ovom slučaju, mene je zaista krivo što se ne oglašava REM. Predsednica REM-a je koleginica Slavka Ćuruvije, radili su zajedno jako dugo i mislim da bi ona i njeno okruženje morali da iz ličnih razloga reaguju na neetičnost koja je u ovom slučaju apsolutno sigurna, a tu mislim da mogu da se pojave i pravni elementi zbog kojih bi mogli da reaguju.“, zaključio je Matić.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click