Tužba Insajdera protiv Vlade Srbije: Upravni sud okončao raspravu, čeka se odluka

12. November 2019.
Pred Upravnim sudom završena je javna rasprava po tužbi Insajdera protiv Vlade Srbije, a da li će radna dokumenta Koraćeve komisije biti data na uvid javnosti biće poznato za 15 dana. Dok je zastupnik Insajdera Kruna Savović istakla da posle pravosnažne presude za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića nema razloga da se oznaka tajnosti sa dokumenata ne skine, Vlada Srbije ostaje pri stavu da ova dokumenta ne otvori za javnost, uz obrazloženje da se na taj način štite oni koji su svedočili pred Koraćevom komisijom. Ukupno, ovaj spor traje 11 godina, tokom kojih su novinari Insajdera podneli dve tužbe protiv dve vlade - jedne koju je vodio Mirko Cvetković i druge koju je tada vodio Aleksandar Vučić.
zdj-ilustracija-insajder
Ilustracija preneta sa portala Insajder

Današnja javna rasprava je zakazana, iako to nije uobičajeno, iz razloga što Vlada Srbije nije odgovorila na nekoliko zahteva suda da odgovori na tužbu Insajdera.

Podsetimo, novinari redakcije Insajdera su još 2008. nakon pravosnažnosti presude za ubistvo premijera po Zakonu o dostupnosti informacija tražili od Vlade da javnosti da na uvid radna dokumenta Koraćeve komisije.

Vlada koju je tada vodio Mirko Cvetković – kadar Demokratske stranke se oglasila tek mesec dana kasnije i u kratkom gotovo paradoksalnom odgovoru napisala da je Izveštaj Komisije bio javan, a da se ostala tražena dokumentacija “čuva kao radni materijal sa oznakom državne tajne koju je jedino Vlada ovlašćena da skine”.

Zbog odgovora koji nije odgovor niti je formalno u skladu sa Zakonom, Insajder je tužio Vladu Srbije tada Vrhovnom sudu pokretanjem upravnog spora. Sud je posle godinu i po dana doneo presudu u korist Vlade Srbije. Novinari Insajdera potom su podneli žalbu Ustavnom sudu zbog povrede slobode mišljenja i izražavanja, kao i povrede ustavnog prava na obaveštenost.

Da bi stvari mogle da budu pomerene sa mrtve tačke činilo se 2013. Naime, na osnovu naše žalbe Ustavni sud je dao mišljenje objavljeno u Službenom glasniku i ukazao Vladi da to što je neki dokument formalno-pravno klasifikovan kao strogo poverljiv nije dovoljan razlog da se odbije pristup javnosti, već da se iza klasifikacije krije interes koji treba štititi.

Počeo je novi postupak, a Vlada koju je tada vodio Aleksandar Vučić donosi novo rešenje o odbijanju zahteva Insajdera, uz iznošenje mišljenja da je zahtev da se skine oznaka tajnosti sa ovako važnih dokumenata “novinarska znatiželja”. Obrazlažući čemu i dalje tajnost, predstavnici Vlade praktično su prepisali obrazloženje koje je bilo aktuelno davne 2003 – cilj je zaštita onih koji su svedočili pred Komisijom. Ovakvo obrazloženje je možda i bilo opravdano u avgustu 2003, ali ostaje nejasno kako je opravdano i danas, kada su osuđeni za ubistvo premijera u zatvoru i pravnosnažno osuđeni.

Kako ovo obrazloženje nema utemeljenje u Zakonu o dostupnosti informacija, podneli smo novu tužbu protiv Vlade o kojoj Upravni sud treba narednih dana da donese odluku.

Koraćevu komisiju formirala je nakon ubistva premijera Vlada Srbije, kako bi se ispitalo funkcionisanje sistema obezbeđenja premijera. Izveštaj Koraćeve komisije objavljen je u jesen 2003. godine, ali je sva prateća dokumentacija na osnovu koje je napisan izveštaj stavljena pod oznaku “državna tajna”. Pred Koraćevom komisijom svedočilo je 32 ljudi, među njima i pripadnici BIA i MUP-a, čija se čak i imena vode kao tajna.

Prema svim saznanjima do kojih smo došli tokom višegodišenjeg istraživanja, ova dokumentacija može da rasvetli mnogo detalja oko problema s obezbeđenjem premijera i organizacijom, odnosno neorganizacijom, u strukturama MUP-a. U dokumentaciji se, prema našim saznanjima, nalaze podaci o neuspešnoj borbi s organizovanim kriminalom i pojedincima iz institucija koji su radili za mafiju.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click