TOK: Nema osnova da preuzmemo istragu ubistva Pantića; Više tužilaštvo u Jagodini: Nema promene u statusu predmeta

10. June 2021.
Novinar Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine, ubijen je pre 20 godina u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Komisija za istragu ubistava novinara sumnja da je ubijen zbog pisanja o spornim privatizacijama nakon petooktobarskih promena, tačnije zbog privatizacije Fabrike cementa Novi Popovac.
images_cms-image-000013552
Tužilaštvo za organizovani kriminal TOK / Foto: Insajder

Izvor: Insajder

U Komisiji veruju da postoji dovoljno elemenata za sumnju da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi, a to jedan od uslova da tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj. Uprkos tome, slučaj i dalje vodi jagodinsko tužilaštvo i to protiv NN lica i, kako navode za Insajder, nema novih detalja u status predmeta.

Komisija za istraživanje ubistava novinara već godinama traži da slučaj od Višeg tužilaštva u Jagodini preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal i veruju da za to ima osnova.

Sa tim se međutim i dalje ne slažu ni u jednom  od ova dva tužilaštva.

U odgovoru Insajderu iz Tužilaštva za organizovani kriminal navode da za sada zaključeno nema osnova da da preuzmu postupanje u slučaju ubistva Pantića.

„Naše Tužilaštvo je izvršilo uvid u spise predmeta Višeg javnog tužilaštva u Jagodini u vezi sa ubistvom novinara Milana Pantića. Nakon uvida nije utvrđeno da postoje osnovi sumnje da je delo izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe što je neophodan uslov da predmet pređe u našu nadležnost. Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije jasno određuje nadležnost TOK“, navode u ovom Tužilaštvu.

Više tužilaštvo u Jagodini: Razmena informacija je redovna

Kako nam je rečeno u Višem tužilaštvu u Jagodini predmet se i dalje vodi protiv nepoznatog izvršioca.

„Nema novih detalja u smislu promene statusa predmeta“, navode u tom Tužilaštvu.

Navode i da su u stalnoj komunikaciji sa članovima radne grupe formirane pri MUP-u koja istražuje ubistva novinara i dodaju da je Tužilaštvo za organizovani kriminal imalo uvid u predmet i da od tad nema novih elemenata.

„Činjenica da je predmet bio na razmatranju u TOK, oni su zaključili da nema elemenata i mi to poštujemo. Nema promena u činjeničnom stanju da bi se ponovo slalo“, stav je višeg Tužilaštva u Jagodini gde dodaju da će predmet ostati otvoren dok se ne otkrije izvršilac.

Na pitanje da li je svrsishodnije da istragu ipak preuzme TOK, a imajući u vidu da su privatizacije o kojima je pisao Milan Pantić mogući motiv, odnosno da bi trebalo ukrstiti informacije iz drugih istraga, iz Tužilaštva u Jagodini navode da je istraga vođena u više pravaca, da su sve sagledali i sagledavaju i da je uvek moguće da će se pojaviti nove informacije.

„Sve je to vezano i nije izolovano. Radna grupa sve to ima u vidu i mi tesno sarađujemo, ali za pokazivanje prstom na izvršioca , nije ništa prenebregnuto. Sve je to razmatrano“, navode u Višem tužilaštvu u Jagodini.

„Da li je dovoljno znati ime ubice?”

I dok Više tužilaštvo u Jagodini i 20 godina nakon ubistva istragu vodi protiv nepoznatog počinioca, Komisija za istragu ubistava novinara navodi da ima dovoljno elemenata da se zaključi da je motiv ubistva u objavljenim i neobjavljenim novinarskim tekstovima Milana Pantića, da je poznato ko ga je pratio, pa i ko je izvršio likvidaciju. Problem je po svemu sudeći nedostatak materijalnih dokaza

„Da li je dovoljno znati ime osobe koja ga je ubila, organizacije, kriminalne grupe koja je sve osmislila?”, navodi u saopštenju Komisija za istrage ubistava novinara.

Ovo je samo jedno od ključnih pitanja koje je Komisija postavila u saopštenju. Predsednik te komisije Veran Matić je naveo i da bi „rado saopštio imena svih aktera”, ali da još gaji nadu da će se iznaći rešenje i da će se predmet rešiti.

„Ili ću ja, kao predsednik Vladine komisije, dati predlog da se sastanemo u narednom periodu i dostavimo konačan izveštaj Vladi, ne bih li je upoznao sa svim što smo do sada uradili”, saopštio je Matić.

U tom slučaju bih Vladi bi bilo prepušteno da pruži ocenu rada Komisije, jer se ulazi u treću deceniju, a da ubistvo novinara Milana Pantića nije rešeno.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click