Ni gotovo pet godina od paljenja kuće novinara Milana Jovanovića konačna presuda još nije na vidiku

28. September 2023.
Sve smo taktike otezanja i kupovine vremena odbrane već videli, to traje već gotovo pet godina uz svesrdnu pomoć presporih sudskih procedura. A ova je poslednja: jedan od osuđenih za paljenje kuće novinara, Igor Novaković, još nije dobio presudu prvostepenog suda. Dok mu se ne uruči, predmet ne može da ode u Apelacioni sud, a i odatle je put do pravnosnažne presude dug. Za to vreme, Novaković poručuje: Fuck the Police
Milan Jovanović
Milan Jovanović. Foto: Javni servis

Autorka: Tamara Spaić

Prvostepena osuđujuća presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića izrečena je u martu 2023. godine, ali još nije dostavljena svima u postupku. Presudu su dobili svi, osim trećeosuđenog Igora Novakovića.

Dok mu se ne uruči, predmet ne može da ode u Apelacioni sud, a i odatle je put do pravnosnažne presude dug. Sve smo taktike otezanja i kupovine vremena odbrane već videli i doživeli i sve to traje već gotovo pet godina uz svesrdnu pomoć presporih sudskih procedura.

Presuda za paljenje kuće Milana Jovanovića, u decembru 2018. godine, jedna je od ključnih u borbi za bezbednije i slobodnije novinarstvo. Njome su na ukupno 17 godina zatvora nepravosnažno osuđeni bivši funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, kao nalogodavac napada na novinara, i još trojica posrednih i neposrednih izvršilaca u kriminalnom podstrekačkom lancu: Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Presuda je utoliko značajnija što se, za razliku od prve prvostepene presude, njome zatvorom kažnjava neko ko je napao na novinara da bi ga zaustavio u istraživanju i pisanju u javnom interesu.

Iako su izricanjem oštre osuđujuće presude predstavnici domaće i međunarodne medijske javnosti bili zadovoljni, teško je to reći za dužinu trajanja celog postupka. Vreme je takođe ključan faktor za bezbednost novinara u Srbiji, ali i za novinara Milana Jovanovića koji je već u sedamdesetim godinama i bolestan toliko da je mnoga ročišta u ponovljenom postupku morao da preskoči. Da li treba podsećati na onu čuvenu maksimu da zakasnela pravda nije pravda?

„Nadam se da ću doživeti dan da osuđeni odgovaraju. Ali ništa sa sigurnošću više ne mogu da tvrdim. To je to naše pravosuđe. Zato nam se sve ovo događa u državi. Gledam šta se događa sa presudom za ubistvo Slavka Ćuruvije i plašim se šta će biti ako bude oslobađajuća, jer je tu umešan vrh vlasti”, kaže za Cenzolovku Milan Jovanović.

Novaković poručuje „Fuck the police”

Portal Žig info objavio je nedavno fotografije ograde oko kuće Igora Novakovića, trećeosuđenog u postupku za paljenje kuće novinara. Na nekoliko mesta na visokoj ogradi vidno su postavljene uvredljive poruke policiji, na engleskom jeziku. „Fuck the police”, „Never talk to cops”.

Ova trivijalnost više govori o Novakoviću nego što bi mogla da predstavlja prepreku da mu se uruči presuda. Novaković se u ovom postupku vodi kao neosuđivano lice, a njegova uloga je u presudi opisana kao posrednička, odnosno da je na nagovor policajca Vladimira Mihailovića i uz obećanu novčanu nagradu angažovao direktnog izvršioca Aleksandra Marinkovića, koji je još u bekstvu.

Sud nepotrebno odugovlači

Sudiji Luki Panteliću trebalo je prilično vremena da napiše i obrazloži svoju presudu iz marta. Kako je za Cenzolovku rečeno u sudu, od predsednika Drugog osnovnog suda dobio je produženje roka do 20. jula, kada je presuda i bila gotova. Dostavljanje presude i izbegavanje osuđenih da je prime prošlog puta je trajalo gotovo tri meseca. Očigledno je da sud u međuvremenu nije ništa uradio da primeni lek protiv poznate „kupovine vremena”.

Advokatica Ana Matić, koja zastupa Milana Jovanovića i njegovu suprugu Jelu Deljanin, izvršila je ovih dana uvid u predmet i saznala da presuda nije uručena Igoru Novakoviću.

„Kao punomoćnik oštećenih smatram da sud nepotrebno odugovlači sa dostavom presude okrivljenom Igoru Novakoviću. Zakonik o krivičnom postupku predviđa jednostavnu proceduru u ovakvim slučajevima, a to je regulisano tako da, ako se dostavljanje pismena okrivljenom ne može izvršiti na adresu o kojoj je okrivljeni obavestio organ postupka, dostavljač će ostaviti obaveštenje da će se pismeno istaći na oglasnoj tabli i po mogućstvu, na internet stranici organa postupka. Po isteku roka od osam dana od dana isticanja pismena, smatra se da je dostavljanje izvršeno. Sud je do sada nekoliko puta slao poštom presudu, svaki put je ostalo neuručeno, a 26. septembra data naredba da ide preko sudskog dostavljača”, kaže Matić za Cenzolovku.

Dupliran i rok za žalbu

Odbrana je tražila i dobila dupli rok za žalbu, umesto osam dana, odbrana ima 16 dana na raspolaganju.

Za sada su u sud stigle žalbe tužioca Predraga Milovanovića, koji traži duže zatvorske kazne za sve počinioce krivičnog dela, kao i advokata Gorana Pejića koji zastupa Igora Novakovića i advokatice Zore Dobričanin Nikodinović, koja zastupa policajca Vladimira Mihailovića. Takođe, odgovore na žalbu tužioca do sada su dostavili advokat Nikola Mihajlović, koji zastupa direktnog izvršioca Aleksandra Marinkovića, kome se sudilo u odsustvu, i advokat Dragoljuba Simonovića Ivica Vuković.

Članak je prenet sa portala Cenzolovka.

Članak je prenet sa portala Cenzolovka.

Click