Vanja Grbić o odlivu mozgova: Vratio sam se da platim dug učiteljima

12. November 2020.
Zbog nezadovoljstva životom u Srbiji, mnogi mladi odlučili su da napuste državu. Međutim, treba biti svestan da ono što u Srbiji izaziva nezadovoljstvo ne može da se promeni ako svi odu iz zemlje, smatra proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić.

Govoreći iz sopstvenog iskustva, kaže da se i sam nakon 20 godina provedenih u inostranstvu vratio u Srbiju kako bi pomogao da se stvari u našoj državi poprave.

“Tamo imate uslove koji su bolji nego ovde, bolje su plate, postoji sistem koji je uređen. Slažem se. Ali je i mnogo skuplji život. S tim što ste tamo građani trećeg reda i tamo niste nikad svoj na svome. Bez obzira na to koliki uspeh postigneš, uvek ćeš stajati za dokumente u redu sa svima ostalima, odnosno uvek ćeš biti imnogo manje plaćen i cenjen nego oni koji su domaći”, kazao je Grbić u razgovoru sa mladim menadžerima šest kompanija, koji su odlučili da ostanu u zemlji i grade ovde svoj poslovni put.

Zato je, kako kaže, uprkos ponudama da ostane, odlučio da se vrati u Srbiju i da plati dug onima od kojih je učio, “da vrati svojom pasijom, svojim znanjem, svojim iskustvom onima koji dolaze”.

Proslavljeni sportista je o ovoj temi razgovarao sa mladim, talentovanim i ambicioznim ljudima koji su odlučili da ostanu u Srbiji. Govorili su o tome kako su doneli tu odluku, šta ih je motivisalo da rade u svojoj zemlji, šta izdvajaju kao najvažnije stvari da bi bili zadovoljni životom u Srbiji i šta su pronašli u kompanijama u kojima grade svoje karijere.

Svoja iskustva podelili su u okviru projekta „Odliv mozgova iz Srbije – Postupi odgovorno sada za budućnost Srbije“, koji Srpska asocijacija menadžera (SAM) sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske.

Projekat je pokrenut sa ciljem podizanja svesti javnosti o odlivu mozgova iz Srbije, kao i kreiranja dijaloga na temu pozitivnih aspekata cirkularnih migracija. Poseban zadatak projekta je da ukaže na mogućnosti i prilike za profesionalnih i lični razvoj mladih u Srbiji kroz promociju kompanijskih programa za razvoj talenata, stručnih praksi i stipendiranja, programa za privlačenje kadrova i stručnjaka iz dijaspore, kao i uspostavljanju dijaloga sa državnim institucijama na temu cirkularnih migracija.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Click