Tinejdžer odbio da proda sajt za 8 MILIONA USD: “Imam samo 17 godina, neću da profitiram”

25. Maj 2020.
Avi Šifman, sedamnaestogodišnji mladić iz Vašingtona tvorac je najposečenije platforme za praćenje koronavirusa na svetu.
Screenshot-2020-05-20-at-11.33.28-e1589967251171.png
Foto: screenshot/Preuzeto sa portala Bizlife

Po svemu sudeći, pandemija koronavirusa neće se uskoro okončati, a ovaj mladić planira da je aktivno prati sve dok se na završi. Sve dok je sajt otvoren, nastaviće da radi na njemu i da dodaje nove funkcije. Jednom kada se pandemija završi, možda će napraviti stranicu koja upoređuje COVID-19 sa SARS-om ili španskim gripom.

Sajt za praćenje koronavirusa jednom mestu nudi sve informacije o virusu COVID-19 koje prosečna osoba možda želi da zna. Stalno se ažurira sa statistikama za zemlje širom sveta o infekciji, smrtnim slučajevima, broju izlečenih koristeći podatke sa različitih zvaničnih i proverenih sajtova. Takođe ima i stranice sa osnovnim informacijama o virusu, uključujući savete za higijenu ruku i listu simptoma virusa.

Iako je Šifman ponosan na posao koji je uradio, on ne želi da postane osoba koja je sebi „stvorila ime“ za vreme jedne globalne katastrofe.

“Nadam se da će se ubuduće vršiti pritisak na WHO da napravi takav alat. Odgovornost ne bi trebala da bude na nekom detetu, ali očigledno je da ljudi žele da znaju statistiku“, rekao je.

“Imam samo 17 godina, ne treba mi 8 miliona”

Sajt za praćenje korone je zaista veoma popularan, sa oko 30 miliona posetilaca dnevno i ukupno 700 miliona do sada, tako da ne iznenađuje što Šifman dobija dosta ponuda za postavljanje reklama. Konkretno, Šifman je dobio ponudu od osam miliona dolara za njegov sajt, koju je odbio. Kako kaže, verovatno bi mogao da zaradi više od 30 miliona dolara da je postavio oglase, ali kaže da to nije cilj stranice.

“Imam samo 17 godina, ne treba mi osam miliona dolara … Ne želim da budem profiter”, rekao je.

U početku je gotovo nerado govorio o oglasima, za koje kaže da se svi raspituju. Zatim je objasnio svoj stav. Kako tvrdi, ne želi da bude ugovorno obavezan da čuva veb lokaciju ili da vrši promene sa kojima se ne slaže. Tačnije, zna da mnogi njegovi posetioci iz celog sveta nemaju brzu internet vezu, tako da bi dodavanje oglasa usporilo sajt i možda čak učinilo i njima neupotrebljivim.

Šifman ima velike planove za svoju budućnost. Već je dobio ponude za posao, uključujući kompaniju Majkrosoft, ali za sada nije prihvatio nijednu ponudu i želi da nastavi sa sopstvenim projektima. Kako kaže, „poslednje što želite da uradite je da programirate još više“ nakon jednog dana programiranja.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Članak je prenet sa portala BIZLife.