Svečano otvaranje izložbe posvećene Raši Todosijeviću 20. juna u bioskopu “Balkan”

19. Jun 2020.
Izložba “Hvala Raši Todosijeviću, zahvalna Srbija” biće svečano otvorena 20. juna u 21.00, u bioskopu “Balkan”, u Beogradu. Postavka čini jedinstven pregled radova umetnika Raše Todosijevića, koji su nastajali u periodu od kraja sedemdesetih do recentnih akvarela iz 2019. godine. Izdvojeni radovi inicirani su kroz značajne međunarodne muzejske postavke i nalaze se u brojnim kolekcijama.
pozivnica-2-rasa-todosijevic.jpg
Foto: Fondacija Saša Marčeta

Izložba “Hvala Raši Todosijeviću, zahvalna Srbija” biće svečano otvorena 20. juna u 21.00, u bioskopu “Balkan”, u Beogradu. Postavka čini jedinstven pregled radova umetnika Raše Todosijevića, koji su  nastajali u periodu od kraja sedemdesetih do recentnih akvarela iz 2019. godine. Izdvojeni radovi inicirani su kroz značajne međunarodne muzejske postavke i nalaze se u brojnim kolekcijama.

Izmeštanjem iz zaštićene zone integriteta institucije muzeja u privatno-javni izložbeni prostor, otvara se osetljivo polje (ne)prihvatanja i mogućeg, željenog kritičkog suda javnosti i publike. To je planirani efekat, očekivana reakcija na radove koji su afirmisani i pre više od 40 – godina, a koji danas podjednako izazivaju i provokativno deluju. Nastajali iz urbane, gradske pozicije umetnika na sve što ga okružuje i dotiče, u specifičnostima vremena u kom živimo dobijaju novo potvrđivanje.

Među izloženim radovima u Bioskopu Balkan, centralnu poziciju u nekadašnjoj bioskopskoj sali zauzima rad Balkanski banket – svastika formirana od 17 kafanskih stolova, prekrivenih crnim stolnajcima sa ostacima kuvanog pasulja, hleba i piva, zadržava centralnu poziciju u svečanoj sali nekadašnjeg bioskopa Balkan.

Nakon večere sa zvanicama, muzikom i pićem, ostaci hrane dobijaju svoju svrhu kao deo izložbene postavke, koju prate akvareli kao priprema za grafike, Fuxus Piano, video i foto zapisi Was its kunst Marinela Koželj?

I kao centralni motiv, koji nije izložen ali je promovisan na koricama kataloga i kroz tekst Stevana Vukovića – naravno, Marinela Koželj, supruga umetnika, izdvojena na fotografiji sa izložbe u SKCu, Drangularijum, iz 1971. godine.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Članak je prenet sa portala BIZLife.